De context waarin wij werken

Het programma ’Silencing the guns’ – de gezamenlijke strijd tegen gewapende conflicten – zou in 2020 centraal staan in Afrika. De wereld werd echter overrompeld door een vijand van buitenaf. Het coronavirus eiste alle aandacht op van regeringen, organisaties, ondernemers, de bevolking en bovenal van het zorgpersoneel. Als Afrikaanse gezondheidsorganisatie kregen wij het afgelopen jaar de status van ‘cruciaal beroep’ van Afrikaanse overheden. Zo konden we gelukkig onze programma’s voortzetten. En dat is nodig met de toch al zwakke zorgstelsels en het grote tekort aan medisch personeel in Afrika. Een continent dat daarnaast kampt met sociaaleconomische armoede, natuurrampen en ondanks goede wil aanhoudende conflicten. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

COVID-19: samenwerking voor schadeherstel 

Iedereen hield zijn hart vast toen het coronavirus Afrika bereikte. De gevreesde massagraven op het continent met zijn 1,2 miljard inwoners bleven tot nu toe uit – met 1,5 miljoen coronabesmettingen en 37.000 doden. Het snelle optreden van de Afrikaanse regeringen, de jonge bevolking en eerdere ervaring met de bestrijding van de ebolapandemie wierpen vruchten af. De impact van het virus op het Afrikaanse continent is echter niet alleen te meten aan het aantal sterfgevallen. De neveneffecten van de pandemie zijn enorm:  

Volgens de Wereldbank lopen 43 miljoen Afrikanen het risico om in extreme armoede te belanden. Het werelddeel heeft de komende 3 jaar ruim 1 biljoen euro nodig om de economische schade en de gezondheidskosten van de coronacrisis op te vangen. Ook zien we dat mensen terugvallen op oude tradities, zoals het uithuwelijken van dochters. Wat weer leidt tot toename van besnijdenissenkindhuwelijken, tienerzwangerschappen en moeder- en kindersterfte. 

In veel Afrikaanse landen zijn scholen nog steeds gesloten. Veel kinderen werken inmiddels en zullen waarschijnlijk niet naar school terugkeren.  Deze tsunami aan neveneffecten heeft eerdere overwinningen voor de Afrikaanse gezondheidszorg teruggedraaid. De komende jaren zal alles op alles moeten worden gezet om de schade te herstellen. 

Conflicten en noodtoestanden in Afrika

Ondanks de gezamenlijke vijand, COVID-19, en vredesinitiatieven, waren er conflicten in onder meer Mali, Nigeria, Niger, Burkina Faso, de Soedanese regio Darfur, Ethiopië, Kenia en Somalië. 

In Nigeria hield Boko Haram huis. Er werden terreuraanslagen gepleegd en dorpen verwoest met burgerslachtoffers tot gevolg. Bij een aanval op een kostschool in de staat Katsina werden minstens 300 jongens ontvoerd. 

Ethiopië balanceert – ondanks het feit dat premier Abiy in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede won – op de rand van een burgeroorlog. Reeds 10.000 Ethiopiërs ontvluchtten het land vanwege het groeiende conflict tussen de nationale regering enerzijds en het lokale bestuur van de Noord-Ethiopische provincie Tigray anderzijds. 

Malawi schreef geschiedenis als het eerste Afrikaanse land waarvan de uitslag van de presidentsverkiezingen werd vernietigd wegens onregelmatigheden. In de herverkiezingen won de oppositieleider Lazarus Chakwera (van de Malawi Congress Party) alsnog het presidentschap. 

In oktober viel Kenia Somalië binnen nadat in september en de eerste helft van oktober toeristen en 2 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen waren ontvoerd op Keniaans grondgebied. 

Volgens Kenia zat de militante groep Al-Shabaab (deel van Al Quaida) achter de ontvoeringen. De invasie is Kenia’s eerste buitenlandse oorlog en het ging minder voorspoedig dan gehoopt. Door hevige regens strandde het leger in de modder. Ook Angola werd begin 2020 overvallen door extreme regenval. En in Soedan werd in september 3 maanden de noodtoestand afgekondigd vanwege zware overstromingen. De naweeën van al deze ontwikkelingen voor onze programma’s zullen de komende jaren duidelijk moeten worden. 

Hoopvol

Gelukkig is er ondanks COVID-19, conflicten en noodtoestanden ook winst behaald voor de gezondheid in Afrika. Eén succes vloeide zelfs voort uit de bestrijding van de pandemie. Doordatregeringen en gemeenschappen zich nog bewuster werden van de noodzaak van goede hygiëne, zoals handen wassen, daalde het aantal watergerelateerde ziektes als diarree. De huidige  bewustwording biedt dan ook kansen om de komende jaren grote stappen te maken op het gebied van schoon water en sanitaire voorzieningen. Een tweede winstpunt: met de verkiezing van Joe Biden als president van de VS verwachten velen een positieve koerswijziging op uiteenlopende terreinen als gezondheid van vrouwen, mensenrechten en klimaatverandering. 

Last but not least, verklaarde de WHO Afrika eind 2020 vrij van het poliovirus. De WHO-baas noemt dit een van de grootste successen voor de volksgezondheid ooit! Hij zegt dat zijn “Afrikaanse broeders en zusters dit te danken hebben aan wetenschap en aan solidariteit”.  

delen
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu