Jaarverslag 2023

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Blader door ons jaarverslag

 

Of ga direct naar de jaarrekening.

 

Twee leden van een Teen Youth Club in Afar, Ethiopie

De context van ons werk

Afrika is razendsnel in ontwikkeling. En de stem van jongeren, die 60% van de bevolking uitmaken, is daarbij steeds belangrijker: zij vormen een mogelijke sleutel tot de ontwikkeling van de landen waar ze wonen. We zijn blij dat we jongeren mondiger zien worden; op straat, in het stemhokje en online. Tegelijkertijd stelt de bevolkingsgroei het continent voor uitdagingen: al deze mensen hebben onderwijs, zorg en (straks) een inkomen nodig. Daarnaast zijn de gevolgen van de klimaatcrisis steeds pijnlijker voelbaar in Afrika. Maar ook hierbij groeit de weerbaarheid.

Een greep uit de resultaten

De projecten van Amref Flying Doctors vallen binnen vier thema's. Lees hier de belangrijkste resultaten van 2023.

Jongeren in Senegal

Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. Daarom komen we in het verweer tegen zaken als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, en geven we voorlichting over gezinsplanning. In 2023 kregen 85.000 mensen via een lokale zorgverlener seksuele voorlichting of anticonceptie. Ook trainden we ruim 1.400 jongeren op het gebied van beleidsbeïnvloeding. 

Schoon water, goede hygiëne

In Oost-Afrika heeft twee op de vijf mensen geen schoon water, en dat leidt tot veel ziektes. Daarom zorgt Amref voor schoon water en sanitair. In 2023 kregen bijna 135.000 mensen toegang tot een veilige wc. Voor ruim 16.000 mensen bouwden we handwasfaciliteiten. En in ons project WaterStarters boorden we diepgelegen drinkwater aan voor duizenden mensen in een uitgedroogd gebied. 

Meer opgeleide zorgverleners

In Afrika is er een enorm tekort aan goed opgeleid medisch personeel. 1 Op de 2 mensen krijgt geen medische zorg. Daarom trainen we op grote schaal zorgverleners in Afrika. In 2023 telde onze Amref University in Nairobi ruim 2.300 studenten. Verder leidden we 17.300 zorgprofessionals op, die in kleine ziekenhuizen gaan werken. 36.700 nieuw getrainde lokale zorgverleners zullen op vrijwillige basis voorlichting en basiszorg geven in hun eigen gemeenschap. 

Medische zorg voor iedereen

Iedereen moet gebruik kunnen maken van medische zorg zonder daardoor in de financiële problemen te komen. Daarom vertellen we mensen in Afrika over het belang van een verzekering, en maken we zorg financieel toegankelijk. In 2023 konden bijna 1.600 mensen zich via Amref verzekeren. 1.200 mensen werden door lokale zorgverleners doorverwezen voor met name moeder- en kindzorg, waardoor complicaties en daarmee hogere kosten werden voorkomen. 

Wie steunden ons en waar gaven we het geld aan uit?

Amref Flying Doctors zet zich samen met donateurs, de overheid en partners in voor een gezond en sterk Afrika. Van onze totale uitgaven is 84% besteed aan gezondheidsprogramma’s in Afrika en voorlichting daarover in Nederland. In de grafieken zie je wie ons steunden en waar het geld aan uitgegeven is. 

Lees de persoonlijke verhalen bij onze vier thema's

Esther

'Wij vrouwen hebben genoeg geleden'

De Keniaanse Esther (40) groeide op met een moeder die als besnijdster veel aanzien genoot in haar gemeenschap. Toch besloot ze voor zichzelf een heel andere weg in te slaan: die van activiste tégen meisjesbesnijdenis. Haar moeder staat inmiddels aan haar kant - nu de andere besnijdsters in haar regio nog. 

Naume

'Ik hou ervan dat ik onafhankelijk ben'

Tweheyo Naume uit Oeganda is 23 jaar en heeft al meer dan tachtig wc’s gebouwd. Ze leidde bovendien veertig andere vrouwen op tot metselaar. Daarmee maakt ze deel uit van een ware sanitaire revolutie in het Oost-Afrikaanse land. "Ik hou ervan dat ik onafhankelijk ben, dat ik mijn eigen geld verdien zonder te hoeven bedelen."

Nicole

'lk wil mensen zelfredzaam maken'

Nicole Kombe uit Tanzania studeert gezondheidswetenschappen aan de Amref International University in Nairobi. Als ze klaar is met haar bachelor, hoopt ze zich te specialiseren in epidemiologie. "Ik ben een levend bewijs dat vrouwen verder kunnen komen in de gezondheidszorg, zolang ze tenminste toegang krijgen tot onderwijs.”

Laura

'De gelukkigste dag van mijn leven'

Een zorgverzekering was in Kenia lange tijd een luxe voor de rijke bovenlaag. Amref kwam hiertegen in actie. Gesteund door de Nationale Postcode Loterij, en in samenwerking met PharmAccess, zorgden we er de afgelopen jaren voor dat 65.000 vrouwen én hun gezinnen . Een van hen is Laura. “De dag dat de verzekering mijn rekening betaalde, was de gelukkigste van mijn leven.”

Een jaarverslag inzien uit een eerder jaar? Dat kan. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu