Jaarverslag 2020

Amref Flying Doctors werkt aan een gezond en sterk Afrika. In ons jaarverslag lees je over onze activiteiten en de resultaten van ons werk. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Blader door ons jaarverslag 2020

 

Klik hier voor het jaarverslag in PDF

Klik hier voor de jaarrekening in PDF

“Voor ons is de corona-uitbraak al heftig, maar wat gaat de pandemie in Afrika doen?” 

Door de uitbraak van het coronavirus heeft iedereen meer moeten varen op persoonlijke veerkracht. Dat geldt ook voor al onze stakeholders. En niet in de laatste plaats voor onze medewerkers. Iedereen werd op zichzelf teruggeworpen. Dat maakt 2020 zo’n ander jaar dan anders.

De context waarin wij werken

Het afgelopen jaar is op het Afrikaanse content een hoop gebeurd. Het programma ’Silencing the guns’ – de gezamenlijke strijd tegen gewapende conflicten – zou in 2020 centraal staan in Afrika. De wereld werd echter overrompeld door een vijand van buitenaf: corona

Een greep uit de resultaten

Wij werken in vier thema's. Lees hier de belangrijkste resultaten van 2020.

Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en jonge vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. Daarom zorgen wij dat problemen zoals meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en ongewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden. Ethiopië hebben 32.655 jongeren gebruikgemaakt van een soa-test, voorbehoedsmiddelen en/of seksuele voorlichting. 

Schoon water, goede hygiëne

In Sub-Sahara Afrika heeft twee op de vijf mensen geen schoon water. Het vieze drinkwater veroorzaakt vaak diarreeziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Vooral kinderen zijn hiervan de dupe. Om dit probleem aan te pakken, zorgen we voor schoon drinkwater, riolering én wc's. In 2020 hebben we 3,9 miljoen mensen bereikt met ons werk voor schoon water, sanitatie en goede hygiëne. 

Meer opgeleide zorgverleners

In Afrika is een enorm tekort aan goed opgeleid medisch personeel. 1 Op de 2 mensen krijgt geen medische zorg. Daarom trainen we op grote schaal duizenden zorgverleners in Afrika. In Kenia, Oeganda en Tanzania zijn in totaal 592 operaties uitgevoerd en in dezelfde landen hebben 3.630 zorgverleners training en bij- scholing gekregen via de mobiele telefoon of face-to-face.

Medische zorg voor iedereen

Iedereen moet gebruik kunnen maken van medische zorg zonder daarvoor in de financiële problemen te komen. Daarom vertellen we mensen over een zorgverzekering. In Kenia hebben het afgelopen jaar 499 vrouwen en hun gezinnen zich nu een zorgverzekering, nadat zij hierover waren voorgelicht door hun lokale zorgverlener. 

Het coronavirus bestrijden

Amref Flying Doctors heeft meer dan 190.000 zorgverleners in Afrika getraind op coronabestrijding. Bekijk de infographic.

Jaarverslag_uitgaven

Wie steunden ons in 2020 en waar gaven we het geld aan uit?

Amref Flying Doctors zet zich samen met donateurs, de overheid en partners in voor een gezond en sterk Afrika. Van onze totale uitgaven is 86% besteed aan gezondheidsprogramma’s in Afrika en voorlichting daarover in Nederland. Bekijk onze afbeelding waarin duidelijk wordt wie ons in 2020 steunden en waar het geld aan uitgegeven is. 

Jaarverslag_uitgaven

Onze gamechangers

Rolmodel en activiste Monica

Monica is een trotse Masai-vrouw uit Kilindi, Tanzania. Haar stam heeft een prachtige eeuwenoude cultuur. ''We dragen kleurrijke kleding en hebben veel respect voor onze ouders. Maar er is een onderdeel uit onze cultuur waar ik niet achter sta: meisjesbesnijdenis. Ik heb veel vrouwen zien lijden en ben vastberaden om de gezondheid van vrouwen in mijn dorp te verbeteren.''

Lokale zorgverlener Samson

De 55-jarige Samson is trots en blij. Hij heeft het afgelopen jaar nieuwe kansen gekregen. Niet voor zijn eigen gewin, maar voor zijn gemeenschap. Hij heeft een speciale training gevolgd van Amref Flying Doctors en geeft nu voorlichting over het belang van veilige sanitatie en goede hygiëne. ''Ik laat mensen inzien hoe belangrijk een wc is voor je gezondheid.''

Verloskundige Jemimah

Jemimah is verloskundige en woont in Emali – een snelgroeiende stad in het district Makueni in Kenia. Sinds 2011 werkt ze met veel toewijding als verlos- en verpleegkundige in het Emali Model- ziekenhuis. We spraken haar over de veranderingen van de coronapandemie. “Als gevolg van de avondklok moesten vrouwen noodgedwongen thuis bevallen, zonder enige vorm van professionele begeleiding.”

Dokter Godfrey

“In Kenia krijgt iedereen die in levensgevaar is, zorg. Verzekerd of niet. Maar voor alles wat daarbuiten valt of daarop volgt, geldt: eerst betalen, dan pas zorg.” Dit vertelt de bevlogen Godfrey Wangila. Hij is dokter en manager van een Keniaans ziekenhuis. “De angst voor de rekening is zo groot, dat mensen zorg zo lang mogelijk mijden of onbehandeld naar huis terugkeren. Hierdoor sta je als dokter machteloos.” 

Een jaarverslag inzien uit een eerder jaar? Dat kan. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.

delen
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu