"Een geboorte is iets magisch."

Verloskundige Jemimah woont in Emali, een snelgroeiende stad in Makueni County in Kenia. Jemimah is getrouwd en moeder van twee dochters van zeven jaar en drie jaar oud. Sinds 2011 werkt Jemimah met veel passie en toewijding als verloskundige in het Emali Model-ziekenhuis.

Jemimah vertelt: “Ik kan me de eerste bevalling die ik mocht begeleiden nog goed voor de geest halen. Toen het kind geboren werd, was dat magisch. En hoewel ik het best een beetje spannend vond, wist ik meteen dat dit mijn roeping was. Een moment dat mijn leven veranderde. Als moeder weet ik hoe belangrijk het is om op iemand te kunnen vertrouwen. Om je angsten en onzekerheden mee te kunnen delen. Iemand die je voor, tijdens en na je zwangerschap begeleidt. Ik hoop dat ik die persoon voor meisjes en vrouwen in mijn omgeving kan zijn die in verwachting zijn.”

Goede zorg voor vrouwen en kinderen

Toch kwamen er jarenlang nauwelijks mensen naar het Emali Model-ziekenhuis vanwege het grote gebrek aan goed materiaal en goed opgeleid personeel. Met als gevolg dat mensen niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Veel zwangere vrouwen werden tijdens hun zwangerschap niet professioneel begeleid en bevielen thuis in plaats van een ziekenhuis. Hierdoor stierven er vrouwen en kinderen. Aan deze situatie kwam voorgoed een einde toen Amref Flying Doctors en Philips de handen ineen sloegen en samen met de lokale overheid diverse ziekenhuizen in Makueni, Kenia gingen opknappen. Waaronder het Emali Model-ziekenhuis waar Jemimah werkt.

“Sindsdien is het aantal moeders die naar ons ziekenhuis komt voor check-ups en om te bevallen gegroeid”, vertelt Jemimah vol enthousiasme. Ze vervolgt: “We hebben nu goede medische apparatuur. En Amref Flying Doctors heeft ons extra training gegeven, zodat vrouwen nu zorg van goede kwaliteit krijgen.”

Mijn droom: goede zorg voor meisjes en vrouwen

"Tegen mijn collega’s zeg ik altijd: 'Behandel je patiënt zoals jij zelf behandeld zou willen worden'. Als patiënt of als moeder die in verwachting is. Luister aandachtig, toon begrijp en wees degene die ze vertrouwen. Ik droom van een wereld, een Kenia waar meisjes en vrouwen hun eigen beslissingen kunnen nemen als het gaat om het krijgen van kinderen. Waar ze kunnen beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen hebben."

"De omstandigheden waarin we moeten werken zijn zwaar, maar we steunen elkaar. Ik ben echt dankbaar en blij dat we de vrouwen in mijn gemeenschap de hulp kunnen bieden die ze verdienen."

Contact

"Samen met mijn collega's werk ik aan een gezond en sterk Afrika. Voor alle moeders en hun baby's. Elke dag."

delen

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!

Er zijn meer gamechangers zoals Jemimah nodig voor een gezond en sterk Afrika. Draag ook je steentje bij en doneer voor de opleiding van een verloskundige.

Doneer nu
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu