Verloskundige Jemimah aan het woord

Verloskundige Jemimah woont in Emali, een snelgroeiende stad in Makueni County in Kenia. Jemimah is getrouwd en moeder van twee dochters van zeven jaar en drie jaar oud. Sinds 2011 werkt Jemimah met veel passie en toewijding als verloskundige in het Emali Model-ziekenhuis.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Goede zorg voor vrouwen en kinderen

Toch kwamen er jarenlang nauwelijks mensen naar het Emali Model-ziekenhuis vanwege het grote gebrek aan goed materiaal en goed opgeleid personeel. Met als gevolg dat mensen niet de zorg kregen die ze nodig hadden. Veel zwangere vrouwen werden tijdens hun zwangerschap niet professioneel begeleid en bevielen thuis in plaats van een ziekenhuis. Hierdoor stierven er vrouwen en kinderen.

Aan deze situatie kwam voorgoed een einde toen Amref Flying Doctors en Philips de handen ineen sloegen en samen met de lokale overheid diverse ziekenhuizen in Makueni, Kenia gingen opknappen. Waaronder het Emali Model-ziekenhuis waar Jemimah werkt.

“Sindsdien is het aantal moeders dat naar ons ziekenhuis komt voor check-ups en de bevalling gegroeid”, vertelt Jemimah vol enthousiasme. Ze vervolgt: “We hebben nu goede medische apparatuur. En Amref Flying Doctors heeft ons extra training gegeven, zodat vrouwen nu zorg krijgen van goede kwaliteit.”

Eerste bevalling

Jemimah: “Ik kan me de eerste bevalling die ik mocht begeleiden nog goed voor de geest halen. Toen het kind geboren werd, was dat magisch. En hoewel ik het best een beetje spannend vond, wist ik meteen dat dit mijn roeping was. Een moment dat mijn leven veranderde.

Als moeder weet ik hoe belangrijk het is om op iemand te kunnen vertrouwen. Om je angsten en onzekerheden mee te kunnen delen. Iemand die je voor, tijdens en na je zwangerschap begeleidt. Ik hoop dat ik die persoon voor meisjes en vrouwen in mijn omgeving kan zijn die in verwachting zijn.”

Mijn droom: goede zorg voor meisjes en vrouwen

"Tegen mijn collega’s zeg ik altijd: behandel je patiënt zoals jij zelf behandeld zou willen worden. Als patiënt of als moeder die in verwachting is. Luister aandachtig, toon begrip en wees degene die ze kunnen vertrouwen. Ik droom van een wereld, een Kenia, waar meisjes en vrouwen hun eigen beslissingen kunnen nemen als het gaat om het krijgen van kinderen. Waar ze kunnen beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen hebben."

"De omstandigheden waarin we moeten werken zijn zwaar, maar we steunen elkaar. Ik ben echt dankbaar en blij dat we de vrouwen in mijn gemeenschap de hulp kunnen bieden die ze verdienen."

Benieuwd naar het verhaal van Jemimah? Bekijk onderstaande video.

Help je mee?

Zorgverleners zoals Jemimah zijn van onschatbare waarde voor de gezondheid van mensen in Oost-Afrika. Helaas is er daar een groot tekort aan goed opgeleid zorgpersoneel. Dat willen wij veranderen. Help je mee?

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu