Boerin Elizabeth over wat droogte voor haar betekent

Voor de Keniaanse boerin en vrouw des huizes Elizabeth Mutinda betekent droogte: watertekort, uitgedroogde landbouwgrond, dode gewassen en dus een gebrek aan voedsel en drinken voor haar gezin en vee.  

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

“De landbouwgrond werd kurkdroog en we konden weinig vee houden.” Elizabeth (boerin) 

Kurkdroog 

Elizabeth is moeder van twee jongens en een meisje en vrouw van een schoenmaker. Ze vertelt: “Sinds vorig jaar – toen het gedurende een maand regende - hebben we geen water meer gehad. De landbouwgrond werd kurkdroog en we konden niet veel vee houden vanwege de aanhoudende zon. Nu moeten we water kopen en dat is erg duur. Als er geen problemen met water zouden zijn, zou ik meer groenten verbouwen en bomen planten.” 

Tyfus en malaria van damwater 

Het kost Elizabeth een uur om water te halen bij de dam. Het damwater wat ze haalt volstaat voor twee dagen leven van het gezin. Ze zegt: “We gebruiken het water om ons huis en onszelf te reinigen, om te koken en de planten en bomen te irrigeren. Je kunt het damwater niet drinken. Alleen al omdat de honden er graag in baden. Mensen kregen er tyfus en malaria van.” 

Gevaar 

Waterhalen bij de Massinga-dam doet Elizabeth alleen. Gelukkig, is het gebied overdag veilig. Er is een goede weg naar toe en er zijn geen wilde dieren. Als je echter bij de dam komt, is het wel eng om in het water te gaan, weet Elizabeth uit ervaring. "Er zijn putten gegraven om water op te vangen en als je daar invalt, kun je verongelukken. Er zijn al kinderen omgekomen die in de gaten terecht kwamen.” 

Wens

Haar grootste wens? “Ik wil dat het water dichter bij mijn huis wordt gebracht en er een waterpunt komt om de watervoorziening te vergroten. Ik wil ook graag dat de dam wordt omheind om het water te beschermen, bijvoorbeeld tegen plassende dieren.” 

Help je mee?

Toegang tot schoon water is van levensbelang. Samen zorgen we voor schoon drinkwater, riolering en veilige wc’s. Wij willen ervoor zorgen dat in 2030 iedereen in Afrika schoon water heeft en voor een goede hygiëne kan zorgen. Help je mee?

delen
Stop meisjesbesnijdenis! Teken het manifest
Doneer nu