Bescherm de meisjes in Kenia

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2021 - december 2023
  • Locaties: Kajiado, Narok
  • Doel: Een eind maken aan de schadelijke traditie van meisjesbesnijdenis in Kenia
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Meisjesbesnijdenis is een hardnekkige traditie waarmee veel nomadische gemeenschappen de overgang markeren van meisje naar vrouw. Samen met vooruitstrevende Masai ontwikkelde Amref Flying Doctors een alternatief. De risicovolle, traumatiserende besnijdenis is daarbij vervangen door een driedaagse training en met een feestelijk eindritueel. Dit bespaarde al 21.000 meisjes een besnijdenis. 

Meisjesbesnijdenis is verboden in Kenia. Toch worden er in veel stammen nog meisjes besneden om de overgang naar volwassenheid te markeren. Amref wil dat aan deze praktijk een einde komt. En onze projecten hebben succes: in de regio Kajiado, waar veel Masai wonen, is het aantal besnijdenissen zelfs met 25% afgenomen. Lees hier meer over onze impactstudie waarin de resultaten in kaart zijn gebracht. 

Onze aanpak

Amref strijdt op een aantal manieren tegen meisjesbesnijdenis: 

meisjes bij alternatief ritueel

Alternatief ritueel zónder besnijdenis

We blijven het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis organiseren zodat meisjes gezond kunnen opgroeien. Met zang, dans, prachtige kleding, een ereboog en al het moois uit de nomadentraditie. Maar zonder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de meisjes en jongens drie dagen lang workshops over seksualiteit, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs.

Goede voorlichting

We geven voorlichting over seksualiteit en leggen uit waarom het zo belangrijk is dat meisjes hun school afmaken. Bij deze voorlichting worden ook jongens en mannen betrokken. Daarnaast praten we ook met de stamoudsten uit nomadische gemeenschappen. Dit is heel belangrijk, want zij zijn de meest invloedrijke personen binnen de gemeenschap.

Opvanghuis: A Nice Place

Meisjes die om wat voor reden dan ook toch moeten vluchten voor besnijdenis of een gedwongen huwelijk worden opgevangen in ons opvangcentrum: A Nice Place. Hier volgen de meisjes praktische vakken en trainingen zoals programmeren en een bedrijf kunnen starten. 

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen

Het is belangrijk om het hele dorp te overtuigen dat meisjes niet besneden moeten worden. Wij weten uit ervaring dat we, voor we dit gevoelige onderwerp ter sprake brengen, eerst het vertrouwen moeten winnen van de dorpsbewoners. Dat doen we door waterpunten aan te leggen waardoor de mensen niet meer ziek worden. Daarmee helpen we direct ook de meisjes. Zij hoeven niet meer dagelijks uren te lopen om water te halen en kunnen in die tijd gewoon naar school. 

Langdurig volgen

We verliezen de meisjes die een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis hebben doorlopen niet uit het oog. We volgen ze tot ze 25 jaar zijn en verzamelen gegevens over hun opleiding en hun woonsituatie. Daarnaast hebben we elke zes maanden contact en vragen we ze hoe het met ze gaat. Op basis van deze gegevens kunnen we onze aanpak als het nodig is bijstellen. 

21.000 meisjes ontkomen aan besnijdenis
25% minder meisjes besneden in Kajiado (Kenia)

Onze ambitie

Het is ons doel om meisjesbesnijdenis in Kaijado voorgoed te stoppen. Dit doen we door samen te werken met de Masai. Daarom richten we ons ook op de provincie Narok, waar de cultureel leiders van de Masai wonen.  Ze hebben gezien hoe onze aanpak in Kajiado werkt en willen graag met ons samenwerken.

Help jij ons dit te bereiken?

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu