Lucy: zorgverleners zijn van levensbelang

Een geboorte is iets magisch. Maar wat als je tijdens je bevalling geen gebruik kan maken van medische zorg? In Afrika heeft bevallen zonder professionele begeleiding vaak grote gevolgen voor moeder en kind. Jaarlijks sterven er wereldwijd 300.000 vrouwen tijdens of vlak na de zwangerschap. In Sub-Sahara Afrika is het moeder kindsterftecijfer het hoogste van heel de wereld. 

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Lucy (59) woont in Ilamba, een klein dorpje in Tanzania. De vrouw had op haar 21ste een uiterst moeilijke bevalling die haar bijna fataal werd. Haar kindje overleed ter plekke. Lucy vertelt: “Het is bijna veertig jaar geleden maar ik zal het nooit meer vergeten. Toen mijn weeën op gang kwamen bleef ik thuis wachten. Ik dacht dat dit goed was, ik had alles klaarstaan: schoon water, lakens en genoeg eten zodat ik na de bevalling snel weer op de been zou zijn.” Helaas bleven Lucy haar weeën maar aanhouden en kwam de bevalling niet goed op gang. Na drie dagen besloot de vrouw om naar de apotheek te gaan voor pijnstillers. Daar is zij bevallen van haar kindje die tot haar grote verdriet al was overleden omdat de bevalling te lang op zich liet wachten.

Goede zorg voor vrouwen

Het verdrietige verhaal van Lucy is geen uitzondering. In de Afrikaanse landen waar Amref Flying Doctors werkt zijn er vaak weinig verloskundigen. Hierdoor kiezen vrouwen er vaak voor om thuis te bevallen in plaats van onder professionele begeleiding van een verloskundige. Ook hebben de meeste gezinnen geen zorgverzekering waardoor zorgkosten hoog zijn. Daarnaast laat de kwaliteit van de zorg in de ziekenhuizen vaak te wensen over, waardoor het vertrouwen in de zorg laag is.

Amref Flying Doctors wil deze problemen aanpakken. De oplossing: op grote schaal zorgverleners trainen zodat alle vrouwen goede zorg kunnen krijgen als zij dit nodig hebben, gezinnen aanmelden bij een zorgverzekering én de ziekenhuizen opknappen en uitrusten met goede apparatuur.

Lokale zorgverleners

Lokale zorgverleners zijn hierbij onmisbaar. Deze vrijwilligers worden getraind zodat ze medische basiszorg kunnen verlenen. Ze komen bij tientallen gezinnen over de vloer en zijn door de mensen uit het dorp zelf verkozen, het vertrouwen is daardoor erg groot. Inwoners krijgen voorlichting over zorg en gezondheid op een manier die hen aanspreekt en motiveert, waardoor het overhalen om te sparen voor een zorgverzekering eerder voor waarheid wordt aangenomen.

Wie de kracht van de lokale zorgverleners van dichtbij heeft meegemaakt is Rosalie de Hoop, Manager Communicatie bij Amref Flying Doctors. Tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Kenia zag ze hoe een vrouw – die al drie dagen met een moeizame bevalling bezig was – door een lokale zorgverlener met piepende banden naar het ziekenhuis werd gereden en daar beviel van een kerngezonde dochter. “De baby is naar mij vernoemd dus in een klein dorpje in Kenia woont nu een baby Rosalie. De impact van de lokale zorgverleners op de gezondheid van de mensen is ronduit indrukwekkend,” aldus Rosalie.

Verandering van binnenuit

Lucy zegt dat de dorpsgenoten de verbeteringen in de zorg kunnen waarderen. Enkele ziekenhuizen in Tanzania  zijn opgeknapt door Amref Flying Doctors en voorzien van medische apparatuur. Het zorgpersoneel weet wat ze moeten doen en de lokale zorgverleners geven voorlichting zodat zwangere vrouwen ook daadwerkelijk naar de ziekenhuizen gaan. Lucy: “Ik ben heel dankbaar dat er nu lokale zorgverleners zijn die in de gaten kunnen houden of er een vrouw medische hulp nodig heeft.” De vrouw is nu een trotste moeder van maar liefst zes kerngezonde kinderen. Ze vervolgt: “Ik vertel de andere vrouwen in mijn dorp vol lof over Amref zodat ook zij inzien dat deze organisatie het beste met ons voor heeft.”

Iedereen heeft recht op medische zorg. Zorgverleners spelen hierin een cruciale rol. Door Afrikaanse zorgverleners te trainen, kunnen we voorkomen dat mensen overlijden aan ziektes die eenvoudig te behandelen zijn. Ook geven we vrouwen goede begeleiding en zorg tijdens en na hun zwangerschap. Help je mee?

delen
Elke onveilige abortus is er één teveel. Help je mee dit te voorkomen?
Doneer nu