'De echo redt levens'

“Ik hou van mijn werk, omdat ik het geluk van zoveel moeders heb kunnen beïnvloeden. Een zwangerschap is een reis waarbij we aanstaande moeders begeleiden. Tijdens deze reis mag zij haar leven niet verliezen en haar baby evenmin. Door het echoapparaat hebben we al zoveel moeders kunnen helpen om veilig te bevallen. Dat maakt me ongelooflijk gelukkig.”

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Mary Grace is verloskundige in een gezondheidskliniek in het westen van Kenia. Het is een kleine faciliteit gericht op moeder- en kindzorg, en sinds enkele jaren beschikt Mary Grace over een echoapparaat.

“Ik ben door Amref opgeleid tot sonograaf. We oefenden weken lang met zwangere vrouwen, totdat we wisten hoe we de bewegingen van de foetus, de hartslag, het geslacht, de diameter enzovoort konden detecteren. Dat we hier echo’s kunnen maken, heeft een enorm verschil gemaakt: we kunnen nu complicaties in een vroeg stadium diagnosticeren, wat essentieel is om lastige bevallingen te voorkomen.

De zorg dichterbij brengen

Voorheen, als we vermoedden dat een moeder meer hulp nodig had dan we haar konden geven, verwezen we haar naar een groter ziekenhuis voor een echo. Maar de moeders gingen meestal niet: ze konden zich geen check bij een groter ziekenhuis veroorloven en het vervoer om daar te komen evenmin. Pas tijdens een bevalling kwamen we er dan bijvoorbeeld achter dat een baby in stuitligging lag. We hebben gevallen gehad waarin een vrouw of haar baby stierf tegen de tijd dat we een voertuig hadden om haar naar de stad te brengen. Dat kunnen we nu voorkomen.”

We zijn er nog niet

Mary Grace is de enige verloskundige in de kliniek die is opgeleid om het echoapparaat te gebruiken. “In deze faciliteit hebben we één draagbaar echoapparaat, één tablet om de resultaten te zien en ik ben de enige die het kan gebruiken. Moeders moeten nu langer wachten, of terugkomen naar de instelling als ik er niet ben. Het zou geweldig zijn als er meer opgeleide verpleegkundigen en apparaten zouden zijn, zodat we meer moeders kunnen helpen, en als dit ook beschikbaar zou zijn in andere kleinere ziekenhuizen.”

Help je mee?

Geen mens hoort te sterven door een gebrek aan personeel of medische apparatuur. Maar in Afrika is dit helaas wel het geval. Dit moet anders! Door lokale zorgverleners en verloskundigen op te leiden, zorgen we ervoor dat de zorg in Afrika voor meer mensen toegankelijk is. Help je mee?

delen
ik zeg NEE tegen meisjesbesnijdenis
Doneer nu