Waterhalen is een kansspel  

Mueni is 15 jaar en zit op de middelbare school in Makueni County, Kenia. In de toekomst wil ze accountant worden. Maar op dit moment maakt ze zich vooral zorgen over hoe ze de dag moet doorkomen zonder water.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

"Ik woon bij mijn moeder en opa. Als oudste in het gezin heb ik de meeste verantwoordelijkheden in het huishouden. Als ik niet op school ben, was ik kleren, verzorg ik de koeien en geiten, zoek brandhout en haal water bij de dam. Zonder water is het lastig om huishoudelijke taken uit te voeren. 

Woekerprijzen voor water

Mijn school is op een half uur lopen van thuis. Vroeger kon ik mijn lessen makkelijk volgen. Ik hoefde niet dagen aaneen met honger te gaan slapen, omdat we geen water hadden om ons eten te koken. Voor het ontbijt hadden we vandaag bijvoorbeeld alleen thee, meer was er niet. Ook hadden mijn ouders geen geldzorgen. Die zijn er nu wel omdat ze voor ons en het vee water tegen woekerprijzen moeten kopen.  

Mueni in haar deuropening

We halen in deze droge periode drie keer per week water. Dan vertrekken we tussen vier en zeven ‘s ochtends, zodat we als eerste bij het water zijn. In augustus vorig jaar hadden we voor het laatst water, zonder dat het moeite kostte om het te vinden en halen. Dit was een goede tijd. We waren gelukkig. We konden voorzien in onze basisbehoeften, zoals koken, onszelf en onze kleren wassen en het vee laten drinken. Na augustus waren alle plekken waar we water kunnen halen weer uitgedroogd. 

Volhouden

Ik probeer het vol te houden, maar soms kan ik door de honger en dorst niet naar school. Ik hoop op regen en betere tijden. In januari dit jaar werden mijn gebeden verhoord. Het regende wel een hele week. We konden het regenwater opvangen. Even leefden we weer onder normale omstandigheden. Ik kon elke dag naar school en mijn ouders hoefden niet al te veel na te denken over water en voedsel. Het leven was veel betaalbaarder omdat we alleen ons eigen drinkwater hoefden te kopen.  

Mueni probeert de gewassen rond haar huis te verzorgen

Helaas, is het nu weer moeilijk om water te vinden. We moeten lange afstanden lopen en met jerrycans op een kar slepen. Een kar die elk moment ‘in the middle of nowhere’ kapot kan gaan. En als hij kapot gaat, zit er niks anders op dan teruggaan of hopen iemand te vinden die de wagen kan repareren. Het vullen van de vaten met water is ook uitdagend en zwaar werk.  

Zonder water naar huis

Water halen is op dit moment een kansspel. Soms vind je water en soms niet. Soms zijn er zoveel mensen voor ons bij het waterhalen dat het op is en we zonder water terug naar huis moeten.  

Ik blijf hoopvol. Ik geloof dat als er in ons dorp een waterpunt komt, dit alles gemakkelijker voor ons zal maken en ik gewoon naar school kan. Het betekent dat we betere toegang hebben tot water, wat onze lasten door waterschaarste zal verlichten.  

Ik kijk uit naar die dag."

Help je mee?

Toegang tot schoon water is van levensbelang. Samen zorgen we voor schoon drinkwater, riolering en veilige wc’s. Wij willen ervoor zorgen dat in 2030 iedereen in Afrika schoon water heeft en voor een goede hygiëne kan zorgen. Help je mee?

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu