Duurzame watervoorziening, sanitatie en hygiëne (WASH SDG)

Projectinformatie

Voor een échte, blijvende ontwikkeling van Afrika hebben mensen schoon drinkwater en veilige wc's nodig voor een goede hygiëne. Daarom werken we samen met internationale organisaties aan het WASH SDG-programma. Samen zorgen we voor schoon drinkwater voor minimaal 450.000 mensen, en voor veilige wc's en betere hygiëne voor minimaal 2 miljoen mensen.

Onze aanpak zorgt voor een blijvende oplossing voor iedereen

We werken samen aan een blijvende oplossing zodat iedereen gebruik kan maken van schoon drinkwater, wc's en wasbakken. Want met schoon water kunnen mensen zorgen voor goede hygiëne. En met goede hygiëne zijn mensen gezonder, kunnen zij werken én hun leven verbeteren.

Het SDG-programma voor water heeft drie kerndoelstellingen:

1. zorgen dat er vraag is naar verbeterde faciliteiten zoals veilige wc's, wasbakken en schoon water. Dat doen we door lokale zorgverleners op te leiden die voorlichting geven over water en hygiëne.
2. de kwaliteit van de watervoorzieningen verbeteren.
3. zorgen dat de overheid verantwoordelijkheid neemt op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Extra steun ministerie van Buitenlandse Zaken

In de zomer van 2020 besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken het WASH SDG Consortium € 6.000.000 steun te geven voor een programma gericht op corona, genaamd 'WASH First’. Hiervan ontving Amref Flying Doctors € 1.000.000 voor twee programma’s in Oeganda en Ethiopië.

De resultaten tot nu toe
Oeganda

In de Oegandese steden Arua en Yumbe zijn 10 gezondheidscentra verbeterd en 40 zorgverleners getraind in coronazorg. Dertig ondernemers uit beide stadsgebieden werden opgeleid in het maken van vloeibare zeep. 1,100 liter per kwartaal is geproduceerd. Gezamenlijk hebben zij 40 mobiele handwasstations met zeep in hun omgeving geplaatst. Daardoor, in combinatie met de voorlichting door Amref, kunnen nu 1.200 mensen uit risicovolle gemeenschappen veel betere hygiëne toepassen. 

Ethiopië

In Ethiopië werkt Amref in Shashemene en Negele Arsi stad en district. Er zijn speciale coronacampagnes gevoerd met hulp van lokale acteurs, en radio programma’s die de mensen wezen op de gevaren van het virus. Er is training gegeven aan zeven jeugd en vrouwengroepen voor het produceren van gezichtsmaskers, handgel en wasmiddelen. Ook werden beschermingsmaterialen uitgedeeld, zoals emmers, maskers en desinfecterende handgel. Hiermee werden ruim 22,000 mensen bereikt. Daarnaast werden er ruim 72,000 mensen bereikt via het plaatsen van handwasstations.

Ook werd er gewerkt aan het verbeteren van toegang tot water door het rehabiliteren van waterpunten.

 

We zijn er nog niet: help jij mee?

Zoals je ziet hebben we met dit programma al hele mooie resultaten neer kunnen zetten. Helaas zijn we er nog niet. Schoon drinkwater, wasbakken en wc's zijn van levensbelang, maar nog lang niet voor iedereen in Afrika beschikbaar. Daarom blijven wij doorgaan met het financieren van waterprogramma's. 

Dit kunnen wij niet alleen. Help je mee?

 

Links & Downloads

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu