Leren voor Leven Zambia

Projectinformatie

In Zambia overlijdt 1 op de 400 moeders bij de geboorte van hun kind. De belangrijkste oorzaak? Het tekort aan goed opgeleide verlos- en verpleegkundigen. In ‘Leren voor Leven’, een project dat in 2021 is gestart, richten we ons op zowel het bijscholen als opleiden van verlos- en verpleegkundigen in Zambia. Zo pakken we de twee grootste uitdagingen aan: het chronische tekort aan zorgpersoneel én het vergroten van de kennis onder bestaande zorgverleners.  

Het probleem: tekort aan zorgverleners en bijscholing

Iemand die in Zambia zorg zoekt is vaak de hele dag kwijt aan wachten in de rij omdat de ziekenhuizen onderbezet zijn. Ook is de kliniek vaak zo ver weg, dat de reis veel tijd in beslag neemt. De coronapandemie heeft het tekort aan goed opgeleide zorgverleners nog extra op scherp gezet. Daar komt bij dat in korte tijd 60% van de bestaande zorgverleners bijgeschoold moet worden om hun diploma te kunnen behouden. Met het oog op de sterke bevolkingsgroei – van 18 miljoen mensen nu, naar 39 miljoen in 2050 – zullen de problemen alleen maar groter worden. 

Moeders en kinderen in gevaar

Moeders en kinderen lopen het grootste risico in deze gezondheidscrisis. Jaarlijks overlijden 290 moeders per 100.000 bevallingen. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er vijf.  Dat komt door het tekort aan goede verloskundige hulp voor, tijdens en na de bevalling.  Voldoende goed opgeleid zorgpersoneel is dé weg uit de gezondheidscrisis in Zambia.

 

Onze aanpak: bijscholing via de mobiele telefoon

Ons antwoord? Met Jibu (Swahili voor ‘antwoord’) bieden we de zorgmedewerkers een combinatie van digitaal leren via de mobiele telefoon en face-to-face contact rond de nieuwste inzichten en ziektebeelden. E-learning wordt al meer dan tien jaar met succes door ons ingezet, in verschillende Afrikaanse landen (Kenia en Tanzania) om medisch personeel op te leiden. Zo hebben we in Kenia al meer dan tienduizend verpleegkundigen met Jibu extra kunnen opleiden.  

Onze ambitie

In dit driejarige programma willen we 1.200 zorgverleners opleiden en bijscholen, waardoor 1.35 miljoen mensen zullen kunnen profiteren van goede zorg. En over twee jaar hebben meer dan 11.000 verpleegkundigen in Zambia toegang tot het digitaal cursusmateriaal op Jibu.

Help je mee?

“Ik ben er trots op dat ik verloskundige ben. Mijn werk geeft veel voldoening, maar ik voel me soms ook machteloos. We hebben veel te weinig goed opgeleide verpleegkundigen en verloskundigen om iedereen goed te kunnen helpen. Met steun van Amref kunnen wij mensen in Zambia wél goede zorg geven en geven wij baby’s een goede start.”  Help jij zorgverleners net als Margareth ook hun diploma behalen?

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu