Minder tienerzwangerschappen door goede watervoorzieningen in Oeganda

Projectinformatie

  • Looptijd: juli 2021 - juni 2024
  • Locatie: Amuru, Oeganda
  • Doel: Tienerzwangerschappen voorkomen door waterpunten te bouwen in de dorpen. Hierdoor hoeven meisjes niet meer te lopen voor water, lopen zij geen gevaar op verkrachting en kunnen ze naar school.
  • Thema: Schoon water, goede hygiëne

Oeganda kent een hoog percentage tienerzwangerschappen. Amuru, een afgelegen gebied in het noorden heeft met 12% het hoogste percentage in de regio. Tegelijkertijd kampt het Amuru-district met een enorm tekort aan schoon water: slechts 1 op de 2 mensen heeft schoon water. En met name de meisjes en vrouwen zijn hier de dupe van. 

Het probleem: watertekort en seksueel geweld

Meisjes en vrouwen zijn in Oeganda verantwoordelijk voor het halen van water. Zij moeten vaak meer dan 3 kilometer lopen om water te halen over onveilige wegen. Tijd die ze eigenlijk aan school of werk moeten besteden. Bovendien krijgen de kwetsbare meisjes langs de route eerder te maken met seksueel geweld waardoor ze zwanger kunnen raken. Door nieuwe waterpunten aan te leggen in dorpen en scholen hoeven de meisjes niet zo ver meer te lopen. Zo kan Amref Flying Doctors problemen zoals tienerzwangerschappen aanpakken. Daarnaast lobbyen we bij lokale overheden om meer financiering beschikbaar te stellen op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH), en het beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen en geven van seksuele voorlichting. Voor een gezondere toekomst en gelijke rechten voor meisjes en vrouwen in Amuru.

1 op de 2 mensen in Amuru heeft geen schoon drinkwater
12% van de meisjes is als tiener zwanger

Een zwangerschap zet streep door gezonde toekomst meisjes

Tienerzwangerschappen komen in Amuru vaker voor dan in veel andere delen van Oeganda. Het is niet ongewoon dat een meisje in Amuru al moeder is. Naast het feit dat vrouwen en meisjes langs onveilige wegen water moeten halen, beschikken veel jongeren niet over voorbehoedsmiddelen zoals de pil en condooms. Dit alles zorgt voor een hoog percentage tienerzwangerschappen.

Een ongeplande zwangerschap heeft een negatief effect op de gezondheid en ontwikkeling van jonge vrouwen en meisjes in Afrika. Wanneer zij een ongeplande zwangerschap kunnen voorkomen, kunnen ze langer naar school. Dit leidt tot betere kansen op de arbeidsmarkt en betere inkomsten. Op de lange termijn wordt hiermee de vicieuze cirkel van armoede in Afrika doorbroken, waardoor er minder druk komt te staan op het onderwijs- en zorgsysteem. 

Onze aanpak: Waterpunten aanleggen

Amref werkt samen met de mensen in de dorpen aan het voorkomen van tienerzwangerschappen. We zorgen dat schoon water dichter in de buurt komt, zodat meisjes niet zo ver meer hoeven te lopen. We boren nieuwe waterpunten en sluiten daar zoveel mogelijk scholen en dorpen op aan met waterleiding en kranen. Elke school krijgt een eigen watertank die draait op zonne-energie. We beginnen met drie scholen en één ziekenhuis waarmee we 14 dorpen bereiken en breiden dat de komende jaren uit totdat alle mensen in Amuru toegang hebben tot schoon water.

We geven ook voorlichting. We wijzen de meisjes en vrouwen op hun rechten en informeren ze over seksuele gezondheid. en geven jongeren seksuele voorlichting. Daarnaast zorgen we ervoor dat voorbehoedsmiddelen beschikbaar worden gesteld.

Doneer voor meer waterpunten

1 op de 2 mensen in Amuru heeft geen schoon water. Daarom leggen wij zoveel mogelijk waterpunten aan zodat meisjes ook naar school kunnen gaan. Schoon water draagt op deze manier niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan de ontwikkeling en toekomst van meisjes. Help je mee?

Onze ambitie: veiligheid voor alle meisjes in Amuru

Geen tienerzwangerschappen meer en gelijke rechten voor vrouwen en sterke en gezonde gemeenschappen. Dat is waar Amref met schoon water in Amuru aan werkt. We voorkomen hiermee tienerzwangerschappen onder 2.357 meisjes tussen de 10 en 24 jaar. Met de nieuwe waterpunten krijgen bijna 20.000 mensen – alle inwoners van Amuru – toegang tot schoon drinkwater in hun buurt, veilig sanitair en goede hygiëne.  

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu