Samen sterk: zorg voor iedereen in Makueni

Projectinformatie

  • Looptijd: april 2021 - maart 2024
  • Locatie: Kenia (Makueni)
  • Doel: Het verbeteren van de eerstelijnszorg voor iedereen in Makueni County.
  • Samenwerkingspartners: Phillips, Nederlandse ontwikkelingsbank FMO
  • Thema: Medische zorg voor iedereen

Goede zorg is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo is er in Kenia slechts één arts op vijfduizend mensen beschikbaar. En in veel ziekenhuizen is vaak niet de juiste apparatuur aanwezig vanwege gebrek aan geld. Veel patiënten gaan überhaupt niet naar een ziekenhuis wanneer ze zorg nodig hebben. Omdat ze vaak urenlang moeten reizen, of omdat ze simpelweg geen geld hebben om de zorg te betalen. Dit geldt ook voor veel mensen in Makueni County, een district van 8.000 km² in het zuiden van Kenia. Daarom slaan wij samen met Philips, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de lokale overheid de handen ineen zodat iedereen gebruik kan maken van goede zorg.

 

Onze aanpak zorgt voor blijvende veranderingen

Binnen de samenwerking met onze partners maken we gebruik van elkaars kracht. Wij trainen lokale zorgverleners. Zij geven de inwoners van Makueni voorlichting over gezondheid en geven basiszorg. Indien nodig verwijzen zij mensen door naar het ziekenhuis. Eenmaal daar krijgen de mensen er de zorg die ze nodig hebben. Want er werken - dankzij Amref - goed opgeleide verpleeg- en verloskundigen. Philips zorgt voor hoogwaardige apparatuur en de lokale overheid regelt de infrastructuur van de klinieken en het aannemen van goed opgeleid medisch personeel. FMO biedt tot slot juridische en zakelijke kennis. Samen zijn we sterk en zorgen we voor blijvende veranderingen!

Het vliegwieleffect

Door deze unieke samenwerking ontstaat een vliegwieleffect. Met het verbeteren van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg stijgt de vraag en de bereidheid van huishoudens om zich te verzekeren. Door meer zorg te leveren en beter te declareren bij de verzekering, stijgen de inkomsten van de klinieken, waarmee de financiering voor de verbetering van klinieken kan worden afgelost. 

De eerste resultaten

De eerste resultaten zijn veelbelovend! De totale inkomsten van de klinieken zijn met 400% toegenomen. En in de 3 ziekenhuizen binnen het project steeg het aantal bezoekers met maar liefst 92%, waardoor dus veel meer mensen zorg hebben gezocht en gekregen. Ook zwangere vrouwen wisten de lokale ziekenhuizen beter te vinden: het aantal prenatale onderzoeken ging omhoog met 31% en het aantal bevallingen in de ziekenhuizen steeg de laatste 1,5 jaar met 78%.

We gaan door!
De komende tijd gaan we deze succesvolle aanpak dan ook verder uitrollen. In eerste instantie naar 300 ziekenhuizen in Makueni. Met als ambitie om daarna naar andere regio’s in Kenia te gaan en vervolgens ook naar andere landen in Afrika. Omdat wij ernaar streven dat iedereen gebruik kan maken van goede en betaalbare zorg.

“Dankzij mij bevallen er meer vrouwen in het ziekenhuis in plaats van thuis.”

Ann is een lokale zorgverlener in Kenia. Lokale zorgverleners zoals Ann zijn de schakel tussen de mensen in de dorpen en de professionele gezondheidszorg. Zij werken veelal op vrijwillige basis.

“Ik wil dat de mensen in mijn dorp gezond zijn, daarom werk ik als lokale zorgverlener in Makueni. Zo vertel ik zwangere vrouwen over het belang van goede zorg voor, tijdens en na de bevalling. En verwijs hen door naar het ziekenhuis als dit nodig is.”

Verder lezen

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu