Opvanghuis a Nice Place

Projectinformatie

  • Looptijd: oktober 2021 - december 2024
  • Locatie: Kajiado
  • Doel: Een veilige plek bieden aan meisjes die moeten vluchten voor besnijdenis of een gedwongen huwelijk. Via de Girls Academy krijgen de meisjes, naast onderdak, lessen in onder meer ondernemerschap en leiderschap.
  • Samenwerkingspartner: Stichting Mebi
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Als 8-jarig Masai-meisje vluchtte Nice Leng'ete tot twee keer toe voor haar besnijdenis. Nu, ruim 20 jaar later, is deze Keniaanse onze internationale voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Door TIME Magazine werd ze zelfs uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen op aarde. 

In Kajiado, de regio waar ‘A Nice Place’ is gebouwd, strijden wij al geruime tijd tegen meisjesbesnijdenis. Mede door ons werk is het percentage besneden meisjes gedaald van 80,8% in 2009 naar 56,6% in 2019. Meisjes zien inmiddels dat het ánders kan, maar hun familie staat helaas niet altijd achter deze keuze. In die gevallen moeten ze soms hun huis ontvluchten. 

'Elk meisje kan de vrouw van haar dromen worden'

"Al 21.000 meisjes hebben een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis doorlopen. Maar we zijn er nog niet! Miljoenen meisjes lopen nog steeds het risico om besneden te worden en moeten elke dag vrezen voor hun toekomst en hun gezondheid. Ik wil ze helpen maar kan dit niet alleen. Help je mee?

- Nice Leng'ete

Aan deze meisjes biedt Nice een veilige plek. In A Nice Place, een opvangtehuis dat op Wereldmeisjesdag 2021 werd geopend, kunnen ze tot rust komen én lessen volgen op de Girls Academy. Het gaat daarbij om praktische vakopleidingen en lessen in ondernemerschap en leiderschap. Ook krijgen ze er lessen over hun (seksuele) rechten en ze leren voor zichzelf op te komen. 

4.1 miljoen meisjes lopen elk jaar het risico om besneden te worden
200 miljoen meisjes en vrouwen zijn wereldwijd besneden
Elke 2 seconde wordt een meisje onder de 15 jaar uitgehuwelijkt

Zo ontwikkelen de meisjes zich tot sterke, onafhankelijke vrouwen die hun eigen keuzes maken en financieel voor zichzelf kunnen zorgen. De meest gemotiveerde leerlingen worden opgeleid tot 'champions': zij leren hoe ze in hun eigen gemeenschap zaken als meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en andere vormen van geweld aan de kaak kunnen stellen.

Herenigen

Het doel is om meisjes vanuit de opvang uiteindelijk weer te herenigen met hun familie. Als dit niet lukt, wordt er naar een andere oplossing gezocht - bijvoorbeeld een kostschool. Gelukkig zien we steeds meer draagvlak ontstaan in deze gemeenschappen om meisjesbesnijdenis te stoppen. Dat maakt de hereniging met de families eenvoudiger.

Help je mee?

Met een donatie van 10 euro per maand draag je bij aan goed onderwijs voor meisjes in A Nice Place.

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu