Opvanghuis a Nice Place

Projectinformatie

  • Looptijd: oktober 2021 - december 2024
  • Locatie: Kajiado
  • Doel: Een veilige plek voor meisjes die moeten vluchten voor meisjesbesnijdenis of een gedwongen huwelijk. Via de Girls Academy krijgen de meisjes, naast onderdak, lessen in ondernemerschap en leiderschap.
  • Samenwerkingspartner: Stichting Mebi
  • Thema: Mijn lijf, mijn leven

Een veilige plek voor meisjes

Nice vluchtte als 8-jarig Masai-meisje tot twee keer toe voor haar besnijdenis. Inmiddels is de 32-jarige Keniaanse onze internationale voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis en werd zij benoemd tot ‘een van de meest invloedrijke mensen op aarde’ door TIME Magazine. Nice heeft samen met Amref Flying Doctors en de financiële steun van Stichting Mebi op Wereldmeisjesdag 2021 ‘A Nice Place’ geopend: een opvang waar meisjes naartoe kunnen als ze te maken krijgen met meisjesbesnijdenis of een gedwongen huwelijk.

 
4.1 miljoen meisjes lopen elk jaar het risico om besneden te worden
200 miljoen meisjes en vrouwen zijn wereldwijd besneden
Elke 2 seconde wordt een meisje onder de 15 jaar uitgehuwelijkt

"Elk meisje kan de vrouw van haar dromen worden."

"Al bijna 21.000 meisjes hebben een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis doorlopen. Maar we zijn er nog niet! Miljoenen meisjes lopen nog steeds het risico om besneden te worden en moeten elke dag vrezen voor hun toekomst en hun gezondheid. Ik wil ze helpen maar kan dit niet alleen. Help je mee?"

Onze strijd tegen meisjesbesnijdenis

In Kajiado – de regio waar ‘A Nice Place’ is gebouwd – strijden wij al geruime tijd tegen meisjesbesnijdenis. Mede door ons werk zijn er steeds meer meisjes in dit gebied onbesneden. Meisjes, ook uit de omringende dorpen, zien dat het ánders kan en willen hun voorbeeld volgen. De familie is helaas vaak nog onvoldoende op de hoogte van de gevaren van de besnijdenis en staan niet altijd achter deze keuze. De meisjes zijn gedwongen het huis te ontvluchten. Alleen konden zij tot voor kort nergens naar toe.

Opvang meisjes met Girls Academy

Nice wil deze meisjes een veilige plek bieden. Een opvang mét een Girls Academy. Naast onderdak volgen de meisjes hier praktische vakopleidingen en krijgen ze lessen in ondernemerschap en leiderschap. Zodat ze (financieel) voor zichzelf kunnen zorgen. Ook krijgen ze er lessen over hun (seksuele) rechten en ze leren voor zichzelf op te komen. Zo ontwikkelen de meisjes zich tot sterke, onafhankelijke vrouwen die hun eigen keuzes maken. De meest gemotiveerde meisjes worden opgeleid tot champions. Zodat zij in hun eigen dorp meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en andere vormen van geweld tegen vrouwen, van binnenuit leren te bestrijden.

Herenigen

Het doel is om meisjes vanuit de opvang uiteindelijk weer te herenigen met hun familie. Als dit niet lukt, wordt er naar een andere oplossing gezocht (bv. een kostschool). Gelukkig komt er – mede door onze projecten - steeds meer draagvlak onder de mensen in de dorpen om meisjesbesnijdenis te stoppen. Dat maakt de hereniging met de families eenvoudiger.

Help je mee?

Met een donatie van 10 euro per maand draag je bij aan goed onderwijs voor meisjes in A Nice Place.

Verder lezen

delen
1 op de 2 mensen in Oost-Afrika krijgt niet de zorg die nodig is.
Doneer nu