Lieke van Lexmond

Lieke vindt dat moeders en kinderen goede medische zorg verdienen, tijdens en na de zwangerschap. Als moeder van twee kinderen voelt ze zich erg verbonden met moeders in Oost-Afrika, die vaak onder zware omstandigheden bevallen. Daarom zet Lieke van Lexmond zich sinds 2017 in als ambassadeur van Amref Flying Doctors, voor meer bekendheid en steun. Want elke moeder moet haar kind onder goede begeleiding gezond op de wereld kunnen zetten.

Als ambassadeur voor Amref Flying Doctors reisde de actrice en presentatrice met ons mee naar Kenia en Oeganda. Hier bezocht Lieke verschillende projecten, waaronder kraamafdelingen van ziekenhuizen die we hebben opgeknapt. Met deze projecten zorgen we ervoor dat vrouwen veilig kunnen bevallen en gaan we moeder- en kindsterfte tegen.

Betere zorg in Kibera, een sloppenwijk in Kenia​

In Kenia namen we Lieke van Lexmond mee naar Kibera, de grootste sloppenwijk van de hoofdstad. Hier overlijden veel moeders en pasgeboren baby’s. Dit komt omdat de vrouwen veelal thuis bevallen zonder aanwezigheid van een zorgverlener. Verder hebben deze moeders weinig kennis over gezondheid en hygiëne waardoor er sneller complicaties kunnen ontstaan. 

Lieke: “Tijdens mijn reis ontmoette ik krachtige en hardwerkende zorgverleners die door Amref Flying Doctors zijn opgeleid. Deze zorgverleners hebben goede materialen, training gekregen en zwangere vrouwen worden goed voorgelicht door hen over hygiëne, borstvoeding en vaccinaties. Hierdoor heeft Amref Flying Doctors kindersterfte en nare problemen rondom de bevalling in drie jaar tijd enorm teruggedrongen. Geweldig!”

Veilig bevallen in Amuru, een afgelegen regio in Oeganda​

In Oeganda namen we Lieke mee naar de afgelegen regio Amuru. Ook hier bevallen veel vrouwen thuis. Want in de verloskamers in ziekenhuizen in Amuru is een groot tekort aan verlos- en verpleegkundigen en schone medische materialen.

Lieke bezocht hier een paar kleine ziekenhuizen, waarvan er één al was opgeknapt. En ze ging in gesprek met verloskundigen en zwangere vrouwen. Lieke: “Wat ik écht op mijn netvlies heb staan, is het ziekenhuisje dat ik op de eerste dag bezocht. Het wordt gerund door zorgverlener Margareth. Door het gebrek aan personeel runt zij de hele kraamafdeling noodgedwongen in haar eentje! En dan zie je hoe het er daaraan toegaat. Bevallingen ’s avonds in het pikkendonker omdat er geen elektriciteit is en geen stromend water. Dat is heel heftig om te zien. Je kunt je haast niet voorstellen dat je daar als vrouw moet bevallen.”

Om de hoge moeder- en kindsterfte in Amuru tegen te gaan, renoveert Amref Flying Doctors kraamafdelingen. Ook zorgen we voor veilig drinkwater en goed opgeleid personeel. Lieke: “De opgeknapte kraamafdeling die ik op de tweede dag bezocht was echt een wereld van verschil met de kraamafdelingen van de eerste dag. Schone bedden, stromend water en voldoende verlos- en verpleegkundigen die hun medische instrumenten kunnen steriliseren. Dit soort dingen zijn in Nederland heel normaal. Maar in het afgelegen noorden van Oeganda dus niet.”

Gezonde toekomst moeder en kind

Amref Flying Doctors is supertrots dat powervrouw Lieke van Lexmond zich inzet voor een gezonde toekomst voor moeders en kinderen in Afrika. Zelf zegt Lieke: “Ik ben geraakt door het geweldige werk van Amref Flying Doctors. En ik geloof dat wij vanuit Nederland kunnen helpen. Daarom zet ik mij in voor een gezonde toekomst voor moeders en kinderen in Afrika.”

delen

Steun moeders en kinderen in Afrika

Help net als Lieke van Lexmond mee aan een goede start voor moeder en kind.

Doneren Mijn lijf, mijn leven
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu