“Meisjes moeten hun school afmaken zodat ze onafhankelijk kunnen worden."

Elisabeth (43) is afkomstig van de Yao-stam. Ze woont in het dorpje Lulanga in Malawi met haar drie zonen en drie dochters. "Ik hoop dat mijn dochters hun school zullen afmaken", vertelt de vrouw. 

Helaas is het niet vanzelfsprekend voor alle meisjes in Malawi om naar school te gaan. “Veel ouders in deze buurt zijn arm en zijn nooit naar school geweest. Hierdoor hechten ze weinig waarde aan onderwijs”, vertelt Elisabeth. “Ze willen het liefst hun dochter zo jong mogelijk uithuwelijken aan een rijke man zodat ze daar hopelijk een graantje van mee kunnen pikken en zo bovendien een mond minder te voeden hebben.”

Initiatie ritueel

Elisabeth vertelt: "In Malawi komen schadelijke tradities voor. Alle jongens en meisjes moeten rond hun 10de jaar een ‘initiatie ritueel’ doorlopen waar ze leren hoe ze zich als volwassenen dienen te gedragen. Tijdens deze kampen worden ze echter ook aangemoedigd om na afloop van het ritueel met seks te gaan experimenteren. De meisjes wordt geleerd hoe ze een man moeten behagen. Hierdoor zijn er veel tienerzwangerschappen en kindhuwelijken in Malawi. Dit is schadelijk voor de toekomst van meisjes, die hierdoor sneller stoppen met school en dus aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt hebben. Ik heb mijn kinderen nooit naar dit ritueel laten gaan. Ik vind het erg problematisch dat wij in de Yao-stam onze kinderen op jonge leeftijd laten trouwen.”

Kindhuwelijken en tienerzwangerschappen stoppen

Elisabeth: “Gelukkig begint hier langzaam een einde aan te komen aan dankzij het werk van Amref Flying Doctors. De mensen in ons dorp leren nu eindelijk hoe schadelijk kindhuwelijken en tienerzwangerschappen voor de meisjes zijn. Het is zo treurig als meisjes op jonge leeftijd al zwanger worden. Ze hebben een veel hoger risico op complicaties tijdens de bevalling, waardoor zijzelf of hun baby zelfs kunnen overlijden. Amref Flying Doctors geeft voorlichting over het gebruik van anticonceptie. De veranderingen zijn langzaam zichtbaar maar nog steeds zijn veel ouders niet bereikt.”

Educatie is belangrijk

“Het is belangrijk dat meisjes een diploma halen zodat ze een baan kunnen krijgen, zichzelf kunnen onderhouden en onafhankelijk kunnen worden”, vindt Elisabeth. 

Contact

“Ik heb nooit van mijn man afhankelijk willen zijn. En die boodschap geef ik ook aan mijn kinderen mee: maak je school af zodat je een baan kan vinden en voor jezelf kunt zorgen.”

delen

Met jouw steun geven we meisjes in Malawi de toekomst die ze verdienen.

In Malawi trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met ons programma 'Kom op voor tienermeisjes in Malawi' willen tienerzwangerschappen en -huwelijken voorkomen. 

Ja ik help mee
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu