"Wij Masai-vrouwen moeten voor onze rechten opkomen!"

Abigael Tepela is een jonge vrouw van 17 jaar. Ze woont in Kilonito, Kenia. Tijdens het ‘alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis’ is zij uitgeroepen tot Miss ARP. Abigael: "Als rolmodel kan ik nu andere meiden inspireren om ‘nee’ te zeggen tegen de besnijdenis. Ik ben ongelooflijk trots dat ik door mijn dorp uit alle Masai vrouwen ben verkozen tot Miss ARP. Deze benoeming geeft mij extra kracht om te strijden tegen meisjesbesnijdenis en andere meisjes te helpen.”

Een traumatische ervaring

Abigael: “Rond mijn achtste zag ik dat mijn nicht werd besneden. Het gebeurde bij de buren van mijn oma en de volwassenen vertelden mij dat mijn nichtje nu veranderde van meisje in een vrouw. Mijn nicht gilde van de pijn terwijl haar benen waren vastgebonden en een vrouw haar handen vasthield. De gebeurtenis maakte grote indruk, ik wilde dit nooit zelf ondergaan.”

Abigael’s moeder respecteerde gelukkig haar dochters keuze. “Mijn moeder vertelde me hoe pijnlijk de besnijdenis bij haar was geweest en dat ze had geprobeerd om te ontsnappen maar dat er geen uitweg was omdat zij bij niemand terecht kon”, vertelt Abigael. “In mijn dorp zijn ongeveer driekwart van de meisjes van mijn leeftijd besneden. De meesten stoppen daarna direct met school. De besneden meisjes proberen mij soms over te halen om me toch te laten besnijden. Ze denken dat het normaal is en bij volwassen worden hoort. Ze vinden mij raar en pesten mij, ik hoor er niet bij omdat ik onbesneden ben. Ik weet dat ik met hen moet blijven praten zodat zij inzien dat dit een schadelijke traditie is voor hun toekomst.”

Educatie is de sleutel

Met hulp van haar moeder slaagde Abigael erin om een studiebeurs te krijgen van de Keniaanse Equity Bank waardoor ze naar een goede kostschool kon. “Ik ben dankbaar dat ik wel kan studeren. Ik ben bijna klaar met mijn middelbare school en wil daarna Business Management and Finance studeren. Dit allemaal dankzij het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis van Amref Flying Doctors."

Risico’s besnijdenis Masai vrouwen

“Ik heb tijdens het alternatieve ritueel veel geleerd over de risico’s van de besnijdenis. Dit helpt me om ook op te komen voor andere meisjes zodat we niet langer deze besnijdenis hoeven te ondergaan en deze schadelijke traditie uiteindelijk zal stoppen”, zegt Abigael opvallend zelfverzekerd. “Ik overtuig andere meisjes dat zij zich ook moeten uitspreken tegen de besnijdenis, net als wat ik heb gedaan. Steeds meer meisjes kiezen ervoor om hun school af te maken, dat is goed."

"Veel mensen in onze Masai-gemeenschap geloven nog altijd dat mannen beter beslissingen kunnen nemen dan vrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat we gelijk zijn. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat ook wij Masai vrouwen gaan werken zodat we zelfstandig worden en beter voor onze rechten kunnen opkomen. Ik probeer deze tradities te veranderen.”

Contact

“Ik geloof dat we vrouwenbesnijdenis binnen een paar jaar kunnen uitbannen. Dat moet gewoon, want het heeft een negatieve invloed op onze samenleving."

delen

Met jouw steun kunnen we meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

Ieder jaar lopen nog steeds drie miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Meisjesbesnijdenis is een schadelijke traditie die moet stoppen. 

Ja, ik help mee
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu