Opleiden zorgverleners met behulp van telefoon

Afrika heeft een schrijnend tekort aan goed opgeleide zorgverleners. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat er minimaal 23 dokters, verpleeg- en verloskundigen nodig zijn per 10.000 inwoners om de mensen van goede zorg te voorzien. In 36 Afrikaanse landen wordt dit niet gehaald. Dit heeft grote gevolgen. Zo overlijden, voornamelijk kinderen, aan ziektes die te voorkomen of te behandelen zijn, zoals malaria, longontsteking en diarree. Wij willen dat dit stopt.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
  • Dit veld is verplicht
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Onze aanpak

Amref Flying Doctors heeft in samenwerking met partners twee innovatieve leerplatforms ontwikkeld: Leap en Jibu. Met deze mobiele applicaties leiden wij zorgverleners in Afrika op. Via hun eigen mobiele telefoon kunnen zij eerder geleerde kennis herhalen en nieuwe kennis opdoen. Zo vaak als ze zelf willen, op momenten dat het hun uitkomt en in hun eigen tempo. Zo bereiken we méér zorgverleners én worden zij door hun scholing minder lang uit hun werk gehaald. Bovendien spelen kosten zoals vervoer, huisvesting en teruggang in salaris vanwege studietijd geen rol.

Jibu

Jibu is een onderwijs- en kennisapplicatie voor verpleeg- en verloskundigen en betekent ‘antwoord’ in het Kiswahili. De app werkt via internet en heeft verschillende lesmodules, videolessen en een database met medische informatie. De verpleeg- en verloskundigen kunnen zelf de relevante leermodules uitkiezen en downloaden. Bovendien kunnen zij via het communicatieplatform onderling met elkaar communiceren en elkaar ondersteunen. 

Binnen het Partnership for Primary Care trainen wij verloskundigen via Jibu.

Leap

Leap werkt op elke mobiele telefoon en heeft een trainingsfunctie, waarbij er gebeld kan worden naar een gratis nummer om gesproken lessen te volgen. Verder heeft de applicatie een chatfunctie zodat de lokale zorgverleners onderling informatie kunnen delen en elkaar kunnen helpen. En er is berichtfunctie om belangrijke informatie met één druk op de knop te delen met tienduizenden zorgverleners!

Binnen het project de Malawi Guardians trainen wij zorgverleners via Leap.

Resultaten

De mobiele applicaties zijn waardevol is in de strijd tegen een virusuitbraak. In 2016 kregen we de cholera-uitbraak dankzij Leap onder controle! En in 2020 hebben wij meer dan 100.000 zorgverleners getraind op corona. 

Help mee

Met jouw hulp kan Amref Flying Doctors zorgverleners in Afrika trainen.

delen
Ja, ik geef om moeders en baby's in Afrika
Doneer nu