Meer goed opgeleide zorgverleners

In Afrika is een groot tekort aan zorgverleners. Dit tekort is de grootste bedreiging voor de gezondheid van de Afrikaanse bevolking. Daarom zorgt Amref Flying Doctors voor het opleiden van meer en betere Afrikaanse zorgverleners. Dit doen we door middel van scholing en trainingen via internet en de mobiele telefoon en bijscholing aan medisch personeel. 

Te weinig medisch personeel in Afrika   

Wie in Nederland ziek is, kan erop vertrouwen dat er een dokter klaarstaat en dat hij of zij de zorg verleent die nodig is. In Afrika is dat anders. Vergeleken met de rest van de wereld zijn hier de minste artsen, verpleegkundigen en verloskundigen per inwoner. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit tekort de grootste bedreiging voor de gezondheid in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan ziekten die we goed kunnen voorkomen of behandelen. Denk bijvoorbeeld aan diarree, mazelen of een longontsteking. Daarnaast overlijden veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Meer onderwijs & mobiele apps

Om ziektes te voorkomen en vrouwen te begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling zijn er meer verlos- en verpleegkundigen nodig. Maar die zijn er niet omdat er te weinig goede opleidingen zijn. Afrika heeft het laagste aantal scholen voor medisch personeel ter wereld. En de scholen die er zijn, zijn voor de meeste studenten te ver weg. Daarom zijn we een universiteit gestart: de Amref International University. Hier leiden we basisartsen, chirurgen, verpleegkundigen, verloskundigen en laboranten op.

Opleiden lokale zorgverleners

Verder leiden we lokale zorgverleners op. Zij zijn de belangrijke schakel tussen de bevolking en de gezondheidszorg. We leiden hen op via een mobiele app genaamd Leap. Zorgverleners kunnen daarmee zelf bepalen waar en wanneer ze willen leren. Met deze onderwijs- en communicatiesystemen zorgen we ervoor dat zorgverleners met elkaar in contact staan en informatie kunnen delen. Ook kunnen de zorgverleners via de app direct contact opnemen met collega’s in andere ziekenhuizen. Zo kunnen zij snel belangrijke informatie met elkaar delen, bijvoorbeeld over besmettelijke ziektes of epidemieën.

Lees meer over het belang van meer goed opgeleide zorgverleners in Afrika

Te kort aan zorg, help nu mee!

Er zijn meer goed opgeleide zorgverleners nodig voor een gezond en sterk Afrika

doneren
Doneer nu