Meer goed opgeleide zorgverleners

De bevolking in Afrika groeit razendsnel en er zijn te weinig zorgverleners. Het tekort aan medisch personeel is zelfs de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen in Afrika. Daarom zorgt Amref Flying Doctors voor meer en betere Afrikaanse zorgverleners. Dit doen we door middel van scholing en trainingen via internet en de mobiele telefoon en bijscholing aan medisch personeel. 

Te weinig medisch personeel in Afrika   

Wie in Nederland ziek is, kan erop vertrouwen dat er een dokter klaarstaat en dat die de zorg verleent die nodig is. In Afrika is dat anders. Vergeleken met de rest van de wereld, zijn hier de minste artsen, verpleegkundigen en verloskundigen per inwoner. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt dit tekort de grootste bedreiging voor de gezondheid in Afrika. Hierdoor overlijden veel mensen aan ziekten die we goed kunnen voorkomen of behandelen. Zoals diarree, mazelen of longontsteking. Daarnaast overlijden veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling omdat zij niet de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

Meer onderwijs & mobiele apps

Om ziektes te voorkomen en vrouwen te begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling zijn er meer verlos- en verpleegkundigen nodig. Maar die zijn er niet omdat er te weinig goede opleidingen zijn. Afrika heeft het laagste aantal scholen voor medisch personeel ter wereld. En de scholen die er zijn, zijn voor de meeste studenten te ver weg. Daarom zijn we een universiteit gestart, de Amref International University. Hier leiden we basisartsen, chirurgen, verpleegkundigen, verloskundigen en laboranten op.

Lokale zorgverleners

Verder leiden we lokale zorgverleners op. Zij zijn de belangrijke schakel tussen de bevolking en de gezondheidszorg. We leiden hen op via een mobiele app genaamd Leap. Ze kunnen daarmee zelf bepalen waar en wanneer ze willen leren. Met deze onderwijs- en communicatiesystemen zorgen we ervoor dat zorgverleners met elkaar in contact staan en informatie kunnen delen. Ook kunnen de zorgverleners via de app direct contact opnemen met collega’s in andere ziekenhuizen. Zo kunnen zij snel belangrijke informatie met elkaar delen, bijvoorbeeld over besmettelijke ziektes of epidemieën.

Lees meer over het belang van meer goed opgeleide zorgverleners in Afrika

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!

Er zijn meer goed opgeleide zorgverleners nodig voor een gezond en sterk Afrika

doneren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu