Malawi Guardians: opleiden zorgverleners in Malawi

Projectinformatie

  • Looptijd: januari 2019 - maart 2022
  • Locatie: Malawi
  • Doel: Het opleiden van lokale zorgverleners in Malawi
  • Samenwerkingspartner: Nationale Postcode Loterij
  • Thema: Meer goed opgeleide zorgverleners

Malawi is een van de armste landen van de wereld. Het land heeft maar 350 dokters op een bevolking zo groot als Nederland. Daarnaast heeft Malawi drie keer zo veel verpleegkundigen nodig. Het tekort aan medisch personeel is de grootste bedreiging voor de gezondheid in het land.

Ons antwoord hierop: Malawi Guardians. Het kleine aantal artsen kan zich richten op bijvoorbeeld operaties en intensieve zorgverlening. Want de Malawi Guardians verlenen de basis aan zorg. Amref Flying Doctors zorgt voor het vinden, opleiden, bijscholen en informeren van de huidige en nieuwe zorgverleners. En dat doen we allemaal via de succesvolle app Leap.

350 dokters op 19 miljoen inwoners
2,25 miljoen mensen worden bereikt met onze Guardians

De kern van de gezondheidszorg in Malawi

De Malawi Guardians zijn letterlijk de kern van de Malawische gezondheidszorg. Want vaak zijn zij het eerste en soms zelfs het enige aanspreekpunt voor de bevolking in grote delen van het land. Ze geven voorlichting over gezondheid en hygiëne, en herkennen de eerste symptomen van veel voorkomende ziekten. Ze informeren zwangere vrouwen over het belang van vaccinaties, en geven baby’s een veilige start. En ze verwijzen mensen door naar een ziekenhuis wanneer dat nodig is. Verder kennen de Guardians de gemeenschap, spreken zij de taal en hebben zij het vertrouwen van de bevolking. Goed getraind zijn ze enorm waardevol.

Onze aanpak: Medische kennis en hulp via de app Leap

De Malawi Guardians worden opgeleid en krijgen bijscholing via Leap. Dit is een app die op de simpelste mobiele telefoon werkt. Hiermee hebben zij ook tijdens hun werk de kennis en hulp bij zich die ze nodig hebben.

Na een korte basisopleiding van tien weken door de overheid gaan de Malawi Guardians aan de slag in hun eigen dorp. Hiervoor geven we ze een rugzak mee met een basisuitrusting. Maar om blijvend goed werk te kunnen doen, moeten ze regelmatig bijgeschoold worden. Ook dat werkt via de mobiele telefoon.

De Malawi Guardians kunnen gratis bellen naar Leap en luisteren naar gesproken lessen. Daarna kunnen ze een toets maken om te kijken of ze het goed begrijpen. Ook krijgen ze via Leap snel informatie als er bijvoorbeeld een noodgeval is of als er een besmettelijke ziekte heerst. Verder kunnen ze direct contact opnemen met een professional voor begeleiding. 

Goede resultaten in Kenia

In Kenia werken we al een paar jaar met Leap en gebruiken zo’n 20.000 zorgverleners de app. Zij hebben al goede resultaten laten zien. Zo ging in 2015 24% meer vrouwen naar een ziekenhuis voor hun bevalling en zijn er 28% meer baby’s gevaccineerd.

Extra steun van de Nationale Postcode Loterij

Begin 2018 werden we verrast met extra steun van de Nationale Postcode Loterij. Hiermee kunnen we in drie jaar tijd Leap uitrollen in Malawi. Zo krijgen 5.000 Malawi Guardians een goede opleiding en bijscholing. Iedere Guardian zorgt voor gemiddeld honderd gezinnen. Een gemiddeld gezin telt 4,5 personen, zo bereiken onze Guardians wel 2,25 miljoen mensen in Malawi.

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

Meer informatie

Bekijk de video voor meer informatie over Leap. En lees hier meer over het belang van meer goed opgeleide zorgverleners in Afrika. 

Links & Downloads

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu