Word je ziek van vervuild water?

Je kunt erg ziek worden als je vervuild water drinkt. In Oost-Afrika heeft een op de vier mensen geen schoon water. Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc’s noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne). Het is een van de belangrijkste oorzaken van de hoge moeder- en kindsterfte in Oost-Afrika.

Behalve het gebrek aan schoon drinkwater, hebben veel mensen geen veilige wc’s. Zij doen hun behoefte in het veld of in de bosjes. Daarna wassen zij niet hun handen met water en zeep. Door dit gebrek overlijden jaarlijks 430.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Dat zijn 1.200 kinderen (40 overvolle schoolklassen) per dag. 

Nog een gevolg van het gebrek aan schoon water

Tel maar eens hoe vaak je op een dag een kraan open draait om te drinken, te wassen of te koken. In Oost-Afrika is het de taak van vrouwen en meisjes om water te halen voor hun gezin en het huishouden. Daar zijn tientallen liters voor nodig. Hun taak is lichamelijk zwaar en kost zoveel tijd dat zij niet naar school kunnen of kunnen werken. Je kunt je voorstellen dat een waterpunt in hun dorp, met schoon water voor iedereen, heel veel verschil maakt. Meisjes kunnen naar school gaan en vrouwen kunnen zich economisch ontwikkelen. 

Om hiervoor te zorgen pakken we WASH-gerelateerde ziektes en de problemen als gevolg van vervuild water gezamenlijk aan. Deze aanpak zorgt voor duurzame oplossingen. Dit alles doen wij met onze projecten binnen het aandachtsgebied Schoon water, goede hygiëne

delen

Ja ik help mee!

Doneren voor schoon water
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu