Goede zorg voor zwangere vrouwen in Zambia

Projectinformatie

  • Looptijd: mei 2017 - maart 2022
  • Locatie: Zambia (Copperbelt)
  • Doel: Het terugdringen van moeder- en kindsterfte in Zambia door het opleiden van verlos- en verpleegkundigen
  • Thema: Meer goed opgeleide zorgverleners

In Zambia overlijden 280 moeders per 100.000 geboortes. Daarmee heeft Zambia een heel hoog sterftecijfer onder moeders in vergelijking met andere landen. Dit komt vooral doordat veel vrouwen thuis bevallen zonder verloskundige hulp, omdat de afstand tot ziekenhuizen te groot is. Daarom leiden we zorgverleners op, want zij kunnen een groot verschil maken bij het terugdringen van moedersterfte.

Het probleem: Hoge moedersterfte

De Zambiaanse overheid werkt al sinds 1992 hard aan het verbeteren van de gezondheidszorg voor de 17,9 miljoen inwoners. Zo wil de overheid moedersterfte terugdringen naar maximaal 70 moeders per 100.000 bevallingen. 

Toch bevalt 52% van de zwangere vrouwen buiten de stad nog steeds onder begeleiding van familie. Ondanks de maatregelen van de overheid gaan nog steeds maar weinig vrouwen naar een opgeleide verloskundige in een ziekenhuis. En dat is gevaarlijk, want tijdens de bevalling kunnen vrouwen verschillende problemen krijgen. 

Zo blijkt uit cijfers dat 34% van de moedersterfte wordt veroorzaakt door bloedingen, 13% door infecties en 8% door een moeilijke bevalling. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk en malaria. Dit zijn allemaal risico’s die te verkleinen zijn als vrouwen professionele begeleiding krijgen tijdens hun bevalling.

52% van de bevallingen gebeurt zonder begeleiding
34% van de moedersterfte wordt veroorzaakt door een bloeding
8% van de moedersterfte komt door een moeilijke bevalling

Irene is een trotse Zambiaanse verloskundige

Irene is een Zambiaanse verloskundige en werkt in het Mpalo ziekenhuis. Veel collega's van haar hebben bijscholing nodig om hun diploma te behouden. Maar door een groot personeelstekort kunnen haar collega's niet worden gemist in het ziekenhuis. Extra personeel is hard nodig.

Help jij Irene?

Onze aanpak: Gemeenschappen en ziekenhuizen samenbrengen

Amref Flying Doctors vindt dat alle vrouwen onder professionele begeleiding moeten kunnen bevallen. Daarom werken we binnen dit project samen met lokale zorgverleners in de regio Copperbelt. Want zij zijn de belangrijke schakel tussen de gemeenschap en het ziekenhuis. 

Lokale zorgverleners motiveren vrouwen om in een ziekenhuis te bevallen, met hulp van een opgeleide verloskundige. Ook moedigen zij vrouwen aan om tijdens hun zwangerschap naar een ziekenhuis te gaan. Daar kunnen zij zichzelf en hun ongeboren baby medisch laten controleren. Verder geven lokale zorgverleners meisjes en jonge vrouwen ook advies over gezinsplanning. Zodat ze een eventuele ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen.

Lokale zorgverleners opleiden

Omdat vooral in gebieden buiten de stad er een groot tekort is aan zorgverleners, leiden we 100 lokale zorgverleners op. Zij spelen een belangrijke rol in de gemeenschappen en zijn er van grote waarde. Want zij verlenen allemaal eerste zorg aan zo’n twintig gezinnen. Als zij goed zijn opgeleid en worden begeleid, kunnen zij een groot deel van de taken van ziekenhuizen overnemen.

Deze opleiding en bijscholing krijgen de lokale zorgverleners via een app op hun mobiele telefoon. Ook hebben ze hiermee contact met zorgverleners in het ziekenhuis en blijven op de hoogte van nieuws binnen de gezondheidszorg. En als er iets gebeurt zoals een uitbraak van cholera, dan ontvangen ze pop-upberichten. Met deze app hebben ze altijd toegang tot actuele medische kennis.

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

Elke vrouw in Zambia moet veilig kunnen bevallen

In tegenstelling tot eerdere twee zwangerschappen krijgt Zenia goede begeleiding nu ze enkele maanden zwanger is van haar derde kind. “Ik geloof erin dat als er meer verlos- en verpleegkundigen in Zambia goed opgeleid worden, elke vrouw straks veilig kan bevallen. En dat is belangrijk want dat geeft een moeder vertrouwen.”

Help jij Zenia?

Onze ambitie: Moedersterfte halveren

We hopen dat de moedersterfte in de regio Copperbelt met hulp van de lokale zorgverleners in 2021 is gehalveerd. Want zij verbinden gemeenschappen en ziekenhuizen met elkaar. Op dit moment is er vanuit meisjes en jonge vrouwen al meer vraag naar gezinsplanning en seksuele voorlichting. Verder komen vrouwen vaker op controle tijdens hun zwangerschap. Ons doel is om aan het eind van het project bij 80% van de bevallingen in de regio een getrainde verloskundige aanwezig te hebben. Zo krijgen zwangere vrouwen in Zambia de medische zorg die zij nodig hebben.

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu