De vluchtkoffer van...

De vluchtkoffer is voor veel zwangere vrouwen onmisbaar. Hij zit vol met praktische én fijne spullen voor jou en je kindje die goed van pas komen tijdens en na de bevalling. Maar welke 𝘦𝘴𝘴𝘦𝘯𝘵𝘪𝘢𝘭 𝘨𝘰𝘰𝘥𝘴 neem je mee? ⁠

Wij gingen in gesprek met zwangere vrouwen in Nederland en Afrikaanse landen over hun vluchtkoffer. Die door moeders over heel de wereld, ondanks hun verschillen in land en cultuur, overal met dezelfde zorg en liefde wordt ingepakt.⁠

Jenny (Nederland)

Jenny is 8 maanden (35 weken) zwanger van haar tweede kindje. Haar ouders zijn geboren in China en daarna naar Nederland gekomen. Jenny vertelt: "Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje vertelde mijn moeder me over een eeuwenoude traditie: Chinees-binnen-zitten. Dit houdt in dat je een maand lang niets mag doen. Niet naar buiten, niet je bed uit en niet douchen. Zelfs het raam moet dicht blijven. Het maakt dan niet uit of het 30+ graden is zoals afgelopen zomer. Het idee achter deze traditie is dat de balans in je lichaam hersteld moet worden na de bevalling. Je moet goed uitrusten en gezond eten. Daar hoort fysieke inspanning niet bij. Ik ben een echte aanpakker en heb mij niet aan deze regels gehouden.”

Ze vervolgt: "Het klinkt heel erg, maar ik moet er niet aan denken om in Afrika te bevallen. Mijn eerste bevalling verliep heel snel. Ik was zover voordat ik het zelf doorhad en de verloskundige was nog niet gearriveerd. Uiteindelijk ben ik met persweeën in de auto gestapt omdat de baby in het vruchtwater had gepoept. Gelukkig woon ik heel dicht bij het ziekenhuis (en ben ik in het bezit van een auto). In Afrikaanse landen zou dat heel anders zijn gelopen. Als ik hoor en lees dat vrouwen soms wel uren moeten lopen voordat zij bij een kliniek aankomen en hoe weinig voorzieningen er zijn…. Dan ben ik echt dankbaar om in een land zoals Nederland te wonen met goede gezondheidszorg."

“Met een tweede zwangerschap sta je er toch allemaal net wat relaxter in omdat ik het al een keer heb meegemaakt,” zegt Jenny. “Waar ik bij m’n eerste zwangerschap alles al klaar had voordat ik met verlof ging, moet ik nu bijvoorbeeld de babykamer nog in orde maken. En heb ik net m’n vluchtkoffer ingepakt! In mijn koffer heb ik voor de zekerheid twee maten babykleding. Een dekentje of jasje neem ik niet mee. Ik heb op de maxicosi een warme voetenzak zitten voor als het koud is.”

De dikke sokken zijn een must, vanwege die bekende koude voeten! Ik heb genoeg kleding;  iets voor tijdens de bevalling, kleding waar ik in naar huis wil gaan, slippers voor als ik rond wil waggelen tijden de weeën, wat tasjes om de vieze kleding in te doen, snacks voor energie, een e-reader voor afleiding en de standaard toiletspullen. En wat niet zichtbaar is, omdat het in een vakje zit van de koffer zelf: m’n zwangerschapskaart, de belangrijkste pasjes, een reservesleutel en wat contant geld. Je weet maar nooit wanneer contant toch van pas komt."

Brenda (Oeganda)

Brenda woont in Amuru. Dit is een afgelegen gebied in het noorden van Oeganda. De vrouw bezoekt het district hospital waar de verloskundige Margareth werkt. Zij is getraind door Amref Flying Doctors.

 Brenda zegt: "Margareth houdt mij goed in de gaten tijdens mijn zwangerschap. Ook vertelde ze mij dat ik mijn vluchtkoffer moest inpakken. Hierin zitten lakens voor over het bed, handschoenen, watjes, zeep, desinfectie, luiers en wat geld in geval van nood.  In een privékliniek krijg je al deze spullen gratis."

"Natuurlijk heb ik ook een nieuwe outfit voor mijn zoontje gekocht", vervolgt ze. "Mijn oog viel onmiddellijk op dit superschattige rompertje met hartjes en de tekst 'love'. Ik kan niet wachten om hem te ontmoeten."

Marije (Nederland) 

Marije is Communicatiemanager bij Amref Flying Doctors. Al ruim vijf jaar zet zij zich in voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen. Ze is bijna 32 weken zwanger van een jongen.

“Ik heb tot dusver een hele voorspoedige zwangerschap gehad. Geen misselijkheid, geen extreme vermoeidheid of cravings. Pas toen ik de baby voelde bewegen met 19 weken realiseerde ik het me ook pas echt: Ik word moeder, wat geweldig!"

"Ik heb voor mijn werk 3 jaar geleden een reis gemaakt naar ‘het vergeten noorden’ van Oeganda. Waar het met de moeder- en kindzorg, voor de komst van Amref Flying Doctors, heel slecht was gesteld. Nu het sinds kort allemaal wat zwaarder wordt doordat ik bij het lopen soms last krijg van mijn onderrug en bekken denk ik vaak aan de zwangere vrouwen die ik daar heb ontmoet. Hoe zij vaak uren en uren moesten lopen met een jerrycan met vervuild water op hun hoofd omdat er in het ziekenhuisje geen stromend water was. Hoe weinig apparatuur en hygiënische middelen het medisch personeel daar tot hun beschikking had. Het contrast met mijn eigen verloskundig centrum met fantastische echo-apparatuur kan dan niet groter zijn."

"Maar ook in Nederland is het wel een gekke tijd om zwanger te zijn en te moeten bevallen. Ik werk al 8 maanden verplicht thuis en zie weinig mensen. Mijn vriend mag niet mee naar de controles bij de verloskundige, zwangerschapsklasjes gaan niet door. Alles vindt altijd maar online plaats. Als sociaal dier vind ik dat soms moeilijk. Aan de andere kant is het fijn om te cocoon-en en na te denken over de baby-uitzet. Het inpakken van het vluchtkoffertje geeft me gek genoeg een gevoel van controle en rust in deze corona-tijd.

In mijn tas zit het zachtste en warmste baby-jasje wat ik kon vinden. En voor mezelf neem ik een lekkere zachte ochtendjas en warme skisokken mee. Tijdens het online zwangerschapsklasje kreeg ik ook nog de tip mijn eigen hoofdkussen en geurkaars mee te nemen. Maar dat is niets voor mij. Wél een gouden tip; je partner lekker eten laten bestellen via bestelservices, bijvoorbeeld miso-soep  Dat mag blijkbaar gewoon in het ziekenhuis!

Margaret (Kenia)

Margaret woont en werkt in Kenia. Ze is bijna acht maanden zwanger van haar derde kindje. “Ik ben ontzettend blij dat ik in verwachting ben van een meisje. Dit maakt ons gezin echt compleet”, vertelt ze trots. Over de inhoud van de vluchtkoffer zegt Margaret: “Ik ben goed voorbereid want de tas staat al klaar. Ik neem in ieder geval een geboortedekentje mee want het kan erg koud zijn in het ziekenhuis omdat er geen verwarming is.” De naam met een hartje heeft Margaret op de deken laten borduren.⁠

Ze vervolgt: "Ook heb ik een handig boekje gekocht met belangrijke tips en informatie." In tegenstelling tot Nederland is kraamhulp in Kenia een luxe. Daarnaast moet je water en zeep zelf meenemen zodat je de baby kan wassen. “De babykleding heb ik met de hand gewassen, want daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen! Wij kunnen niet wachten om onze kleine druktemaker te ontmoeten. Ze schopt er flink op los in mijn buik”,  zegt Margaret lachend. “Ik ben nu al verliefd op haar. Mijn man steunt mij en helpt nu in het huishouden. Ik hoop dat elke vrouw, waar dan ook ter wereld, dit geluk ooit mag meemaken.“⁠

Amref Flying Doctors traint verloskundigen in Afrika zodat vrouwen veilig kunnen bevallen. Dit artikel wordt wekelijks aangevuld met vluchtkoffers van vrouwen uit verschillende landen. 

Privacy statement

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het Privacy Statement.
Deze kun je vinden op deze pagina of hier downloaden. Tevens is Amref in bezit van het Privacy Waarborg Keurmerk.

Amref Flying Doctors [hierna te noemen: Amref Nederland].verwerkt persoonsgegevens en gebruikt cookies. In dit Privacy Statement informeren wij je over de doeleinden waarvoor persoonsgegevens verwerkt worden, hoe je je privacyrechten kunt uitoefenen en overige informatie die voor jou van belang kan zijn. 

Dit Privacy Statement is van toepassing op alle activiteiten (inclusief via de website) van Amref Nederland. Dit Privacy Statement geeft per onderwerp de meest relevante informatie.

Amref Nederland gaat op zorgvuldige wijze met persoonsgegevens om en handelt binnen de grenzen van de wet, waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Verantwoordelijke

Amref Nederland is de verantwoordelijke in de zin van de Wbp en AVG. Amref Nederland vindt het van essentieel belang dat de persoonlijke gegevens van haar klanten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden behandeld en beveiligd. Wij willen ook open zijn over de wijze waarop uw gegevens door ons worden verwerkt. Daarom lichten wij dit hieronder toe. Voorop staat dat wij ons in alle gevallen houden aan de eisen die de Wbp en de AVG stelt. U kunt uw persoonlijke gegevens die bij ons geregistreerd staan altijd bij ons opvragen of wijzigen.

Voor welke doeleinden verwerken wij uw persoonsgegevens?

 • Amref Nederland verzamelt en verwerkt persoonsgegevens voor duidelijk en vooraf bepaalde doeleinden, omdat dit noodzakelijk is voor onder andere:
 • het aangaan en uitvoeren van (donateurs-, en overige) overeenkomsten.
 • het voeren van een donateursadministratie;
 • het aanbieden van diensten, het sturen van een nieuwsbrief, promotie en marketingdoeleinden;
 •  het bevragen van donateurs en andere stakeholders en het doen van onderzoek;
 • het registreren van uw instellingen en voorkeuren ten aanzien van het gebruik van de website (via cookies);
 •  het opnemen van telefoongesprekken voor trainingsdoeleinden en voor het vastleggen van de gemaakte van afspraken;
 • het aangaan van een samenwerking met derde partijen;
 • onze bedrijfsvoering;  het voldoen aan een wettelijke verplichting;
 • archiefdoeleinden, waarbij gegevens slechts worden gebruikt bij juridische procedures of voor historische of statistische doeleinden.

Amref Nederland verwerkt persoonsgegevens via onder andere de afdeling particuliere fondsenwerving, de website en het online portal . Dit gebeurt op basis van toestemming of vanwege het gerechtvaardigde belang van Amref Nederland. Buiten bovengenoemde verwerkingsdoeleinden, verwerken wij uw persoonsgegevens niet zonder uw voorafgaande toestemming.

Welke persoonsgegevens verzamelt Amref Nederland?

Amref Nederland verzamelt verschillende categorieën persoonsgegevens, dit zijn:

 • NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats);
 • bankrekeningnummer (IBAN);
 •  telefoonnummer;
 • geboortedatum;
 • geslacht;
 • e-mailadres;
 •  interactiegegevens (bijvoorbeeld cookie of informatie die wordt ontvangen wanneer u contact opneemt met ons. Er wordt bijvoorbeeld een notitie van het gesprek met de deelnemers opgeslagen).
 •  Post- en telemarketingsvoorkeuren
 • Gegevens over giften, machtigingen, fondsenwervingshistorie, loyaliteit, notariële akte en nalaten.

Amref Nederland verzamelt (persoons)gegevens direct bij u, maar in voorkomende gevallen ontvangen wij ook persoonsgegevens via derden voor zover dat in overeenstemming is met de wet.

Analyse van donateursdata

Als Amref Flying Doctors vinden wij het belangrijk om zorgvuldig met onze ontvangen donateursgelden om te gaan. Dat betekent dat we analyses op donateursdata uitvoeren en donateurspersonalisaties maken met als doel om onze fondsenwervende acties zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen en reacties van onze donateurs. Dit doen wij vanuit een gerechtvaardigd belang. Wij noemen dit duurzame marketing. Wij streven naar passende communicatie aan de juiste persoon op het juiste moment. Daarmee willen we de druk vanuit communicatiekanalen en daarmee irritatie bij de donateur en verspilling van grondstoffen zoveel als mogelijk voorkomen. We gebruiken hierbij geen bijzondere persoonsgegevens en gebruiken de uitkomsten niet voor besluiten die rechtsgevolgen of aanzienlijke impact voor de donateur hebben.

Het aan- en afmelden voor de e-mailnieuwsbrief

Amref Nederland biedt een e-mailnieuwsbrief waarmee onze donateurs, vrijwilligers en andere geïnteresseerden geïnformeerd worden over nieuws over de werkzaamheden van onze organisatie en aanverwante zaken. Uw e-mailadres wordt alleen met uw expliciete toestemming toegevoegd aan de lijst van abonnees. Iedere e-mailnieuwsbrief bevat een link waarmee u zich kunt afmelden. Het abonneebestand van de e-mailnieuwsbrief wordt niet aan derden verstrekt.

Hoe zorgt Amref Nederland voor vertrouwelijke omgang met uw persoonsgegevens?

Wij gaan vertrouwelijk om met uw persoonsgegevens. Wij nemen passende technische en organisatorische maatregelen, zodat persoonsgegevens worden beschermd. Wij delen persoonsgegevens alleen in overeenstemming met dit Privacy Statement en alleen met derden wanneer dat geoorloofd is en zorgvuldig gebeurt. In opdracht van Amref Nederland kunnen zakelijke dienstverleners ter uitvoering van een overeenkomst bepaalde onderdelen van de dienstverlening verzorgen. Wij maken afspraken met deze verwerkers om vertrouwelijke en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens te waarborgen. Deze afspraken worden contractueel vastgelegd in zogeheten 'verwerkersovereenkomsten'.

Gegevensdeling met derden

Tenzij in dit Privacy Statement genoemd, worden uw persoonsgegevens niet verhuurd, verkocht of op andere wijze gedeeld met of verstrekt aan derden. Amref Nederland kan uw (persoons)gegevens met derden delen wanneer u daar zelf toestemming voor heeft gegeven. Amref Nederland verstrekt persoonsgegevens aan handhavende autoriteiten of fraude bestrijdende organisaties wanneer dat noodzakelijk is om te voldoen aan een wettelijke verplichting (vordering). Bewaartermijnen Amref Nederland bewaart uw persoonsgegevens in overeenstemming met de Wbp/AVG. De gegevens worden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk is om de doelen te bereiken waarvoor de gegevens verzameld zijn.

Hoe kunt u uw gegevens inzien of verwijderen?

U kunt een inzage- of correctieverzoek richten aan Amref Nederland. Geeft u daarbij duidelijk aan dat het gaat om een inzage- of correctieverzoek op grond van de AVG. U kunt ook verzoeken uw gegevens te laten verwijderen, echter dit is slechts mogelijk voor zover nog aan zijn wettelijke verplichtingen kan voldoen, zoals de wettelijke bewaartermijnen. Houdt u er rekening mee dat het verstrekken van een kopie van een legitimatiebewijs nodig kan zijn om uw identiteit te contoleren. Het is van belang dat u, indien u een kopie van uw legitimatiebewijs verstrekt, het BSN, document identificatienummer en de Machine-Readable Zone (MRZ) zwart (of anderszins onleesbaar voor ons maakt.

Stuur uw verzoek naar:

Amref Flying Doctors
t.a.v. de donateursadministratie
Schuttersveld 9
2316 XG Leiden

U bent tevens gerechtigd een klacht in te dienen over het gebruik van uw gegevens bij de Autoriteit persoonsgegevens.

Technische beveiliging

Om uw persoonlijke gegevens optimaal te beschermen tegen onbevoegde toegang of onbevoegd gebruik, passen wij passende beveiligingstechnologie toe. Als u gegevens aan ons doorgeeft, gebeurt dit altijd via een beveiligde verbinding. Van (pogingen tot) misbruik doen wij altijd aangifte. Wij nemen daarnaast organisatorische maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen tegen toegang door onbevoegden.

Clickgedrag

Op onze website worden algemene bezoekgegevens bijgehouden, zoals de meest gevraagde pagina's. Het doel van deze algemene bezoekgegevens is om de inrichting van de website voor u te optimaliseren. Via internet worden nooit persoonlijke gegevens van u opgenomen zonder dat u daar expliciet opdracht toe geeft zoals bij het aanvragen van informatie.

Gebruik van cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website voor u makkelijker te maken. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Hierin kunnen bijvoorbeeld de voorkeuren van een bezoeker worden vastgelegd zodat de internetpagina bij een volgend bezoek automatisch aan deze voorkeuren kan worden aangepast.

Dit zijn de cookies die we gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies worden ingezet om de werking van onze website te optimaliseren. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor het correct functioneren van formulieren op onze website(s).

Analytische cookies

Om het gebruik van deze website te meten en analyseren maken wij gebruik van analytische cookies. Er kan bijvoorbeeld worden bijgehouden hoeveel bezoekers een bepaalde pagina heeft. Deze informatie is altijd anoniem en dus niet herleidbaar. Ook gebruiken we cookies om verschillende pagina’s naast elkaar te testen, waarmee we onze website zo optimaal mogelijk kunnen inrichten. Deze website maakt hiervoor gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. ("Google"). Google Analytics maakt gebruik van "cookies". De door het cookie gegenereerde informatie over uw gebruik van de website (met inbegrip van uw IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe u de website gebruikt, rapporteren over de websiteactiviteit aan website-exploitanten en bieden andere diensten aan met betrekking tot websiteactiviteit en internetgebruik. Google mag deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Google zal uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. Deze informatie wordt dus alleen in de browser van de bezoeker opgeslagen. De cookie wordt 180 dagen opgeslagen in de browser van de bezoeker. Dit is een standaard periode.

Advertising cookies

Advertising cookies maken het mogelijk om u bepaalde advertenties voor onze campagnes te laten zien. We maken gebruik van Third party cookies: Facebook Custom Audience, een tussenpartij voor advertenties naar de Amref website gebaseerd op Facebook interactie. Cookies worden onder andere gebruikt om bij te houden of u bepaalde advertenties al hebt gezien.

Social media cookies

Social media cookies maken handige extra’s mogelijk. Het gaat dan om bijvoorbeeld om een Google Maps-plattegrond met interactieve routebeschrijving, de ‘like’-knop van Facebook of de mogelijkheid om iets via Twitter te delen. Door deze cookies ‘weet’ de website die u bekijkt, of u bij Google, Facebook of Twitter bent ingelogd.

Cookies wissen

U kunt uw browser zo instellen dat u bericht krijgt dat een cookie wordt geplaatst of dat het verzamelen van cookies niet mogelijk is. Ook kunt u regelmatig de op uw computer opgeslagen cookies wissen. Instructies over hoe u dit kan doen voor alle moderne browsers vindt u hier.

Social Media

Indien u gebruikmaakt van het delen van een pagina via Social Media wordt gebruikgemaakt van een cookie. Dit zijn tijdelijke cookies die verlopen aan het einde van de browsersessie.

Privacybeleid van derden

Op onze website kunnen links zijn opgenomen naar andere, niet bij Amref Nederland behorende, websites. Amref Nederland kan geen verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot de wijze waarop deze partijen omgaan met persoonsgegevens. Wij adviseren u daarom, u altijd op de hoogte te stellen van het privacybeleid van deze partijen of om contact met hen op te nemen voor een nadere toelichting op hun beleid rond het gebruik van persoonsgegevens.

Opname telefoongesprekken voor trainingsdoeleinden en vastleggen van de gemaakte afspraken

Amref Nederland werkt continu aan de verbetering van haar dienstverlening. Dit betekent onder andere dat wanneer u telefonisch wordt benaderd door ons, de mogelijkheid bestaat dat het telefoongesprek wordt opgenomen. De opgenomen gesprekken worden alleen gebruikt voor interne trainings- en coaching doeleinden en voor het vastleggen van de gemaakte afspraken.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog specifieke vragen of opmerkingen over ons privacy statement? Wij staan u graag te woord via telefoonnummer 071- 576 9476. Een e-mail sturen mag ook: info@amref.nl

Dit Privacy Statement is voor het laatst gewijzigd op: 5 juli 2021. Amref Nederland behoudt zich het recht om, waar nodig, wijzigingen aan te brengen in het privacy statement. U bent zelf verantwoordelijk voor het op de hoogte blijven van de laatste versie van dit Privacy Statement. Amref Nederland raadt u aan regelmatig na te gaan of er aanpassingen zijn.

delen
Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!
Doneer nu