WaterStarters: duurzame oplossing voor schoon drinkwater in Kenia

Projectinformatie

In Kenia heeft 1 op de 4 mensen géén schoon water. Meer dan de helft van de bevolking op het platteland haalt water uit vervuilde meren, rivieren of vijvers. Dit vervuilde water maakt mensen ziek. Diarree is zelfs doodsoorzaak nummer twee bij kinderen onder de vijf jaar. Binnen het partnerschap WaterStarters pakt Amref Flying Doctors samen met MegaGroup deze problemen aan. 

Het probleem: vervuild water maakt volwassenen en kinderen ziek

Schoon water halen is in Kenia de taak van vrouwen en meisjes. Ze moeten daar ver voor lopen, soms wel 10 kilometer per dag. Ze kunnen daardoor niet naar school of werken. En als een dorp wél een watervoorziening heeft gaat deze vaak snel kapot. Te weinig mensen weten hoe ze de waterpompen moeten onderhouden. Er is te weinig kennis over de techniek. De mensen en lokale overheden maken niet altijd budget vrij om de pompen te repareren. 

1 op de 4 mensen in Kenia heeft geen schoon drinkwater
Meisjes lopen voor schoon drinkwater tot wel 10 km per dag
Diarree is bij kinderen onder de vijf jaar doodsoorzaak nummer 2

Onze aanpak: duurzame watersystemen

We bouwen nieuwe innovatieve watersystemen met zonnepanelen en zorgen voor werkgelegenheid in afgelegen gebieden en voorsteden in Kenia. Door te betalen voor water leren we de mensen meer over de waarde van water. Daarnaast zorgen we er voor dat bestaande watersystemen die niet meer werken worden gerepareerd. We geven ook voorlichting aan de lokale bevolking. We vertellen hoe de bewoners de waterpompen en opslagtanks moeten onderhouden en leggen uit waarom schoon water en een goede hygiëne zo belangrijk is voor de gezondheid. Uniek binnen deze samenwerking is dat mensen betalen voor water met een mobiele prepaid kaart. Hierdoor kan de pomp blijven draaien en is hij niet afhankelijk van donorgeld van buitenaf.

Goede voorlichting

Ook helpen wij de bevolking met sparen en werken we samen met lokale leveranciers en investeerders. Dit zorgt ervoor dat we vroegtijdig gebreken aan de watersystemen kunnen opsporen en reparaties kunnen uitvoeren. We trainen lokale zorgverleners in het geven van goede voorlichting. Zo kunnen zij hun dorpsgenoten meer vertellen over het belang van schoon drinkwater en goede hygiëne. Om te zien wat het beste werkt, beginnen we eerst op proef met drie Keniaanse dorpen. Daarmee voorzien we al 15.000 mensen van schoon water.

Het resultaat: meisjes kunnen nu wél naar school

WaterStarters zorgt voor een duurzame oplossing en toegang tot schoon en veilig drinkwater. In combinatie met voorlichting over gezondheid en hygiëne bestrijden we ook ziektes als diarree, darmwormen en infecties. De bouw en het onderhoud van het watersysteem is goed voor de werkgelegenheid. En het watersysteem zorgt ook voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes: de meisjes zijn minder tijd kwijt aan het halen van water en missen geen lessen meer.

Onze ambitie: Schoon water voor 1,5 miljoen mensen

Het doel van WaterStarters: 580 waterpunten te renoveren of nieuwe te installeren. Daarmee bereiken we in 2030 1,5 miljoen mensen. In combinatie met onze voorlichting over het belang van hygiëne geven we hiermee een enorme impuls aan de gezondheid in Kenia.

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

Doneer voor meer waterpunten in Kenia

Amref Flying Doctors legt zoveel mogelijk waterpunten aan zodat meisjes gewoon naar school kunnen. Schoon water draagt op deze manier niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan de ontwikkeling en toekomst van meisjes.

Help jij ook mee? 

Verder lezen

delen
Voorkom onnodig overlijden in Afrika door gebrek aan zorgverleners
Doneer nu