Hoe is de gezondheidszorg in Afrika?

In Afrika is goede en betaalbare gezondheidszorg helaas niet voor iedereen beschikbaar. Bovendien laat de kwaliteit van zorg vaak te wensen over, vooral in arme afgelegen gebieden.

Dit heeft meerdere oorzaken:

 • Goede medische zorg kost geld. Er zijn zorgverleners, medicijnen en medische spullen nodig. Het (lokale) ziekenhuis in Afrika heeft hier vaak het geld niet voor. Vooral in arme gebieden is de zorg niet wat het zou moeten zijn.
 • De meeste mensen hebben geen zorgverzekering. Als zij zorg nodig hebben, moeten zij dit zelf betalen. Daardoor kunnen zij geldproblemen of zelfs schulden krijgen.
 • Medische zorg is (te) duur voor mensen met weinig geld in Afrika, daarom gaan zij vaak niet naar een ziekenhuis als zij zorg nodig hebben.
 • Er is een gebrek aan kennis bij de bevolking over gezondheid en ziektes die te voorkomen zijn.
 • Overheden investeren niet voldoende in verbeteringen voor het platteland waar veel mensen nog geen toegang hebben tot een ziekenhuis of andere gezondheidszorg.

Er zijn veranderingen nodig in het hele zorgstelsel én investeringen in de kwaliteit van gezondheidszorg in Afrika. Amref slaat hiervoor de handen ineen met Afrikaanse ondernemers, lokale zorgverleners, ziekenhuizen, overheden en beleidsmakers. Zodat de verbeteringen door iedereen worden gedragen en blijvend zijn. Dit doen wij met onze projecten binnen het aandachtsgebied Medische zorg voor iedereen.

Over Amref Flying Doctors

 • Wat is Amref Flying Doctors?

  Amref Flying Doctors is een organisatie die werkt aan een sterk en gezond Afrika. Want wie gezond is, kan een beter leven opbouwen. Zo kunnen mensen ontsnappen aan armoede.

  We zijn een Afrikaanse organisatie en gaan daarbij uit van de eigen kracht van de Afrikaanse bevolking. We leiden Afrikaanse mensen op, bieden basiszorg en geven voorlichting. Ook praten en werken we samen met overheden. Samen werken we aan een blijvende verbetering van gezondheid van mensen in Afrika.

  Amref in Nederland zamelt geld in om de gezondheidssituatie van jonge vrouwen in Afrika te verbeteren. Verder zorgen we ervoor dat onze projecten aandacht krijgen van de samenleving en de politiek voor meer steun.

 • Hoe is Amref Flying Doctors ontstaan?

  In 1957 richtten drie artsen de Flying Doctor Service of East Africa op. De eerste stap werd gezet door Dr. Michael Wood. Hij had het motto 'als de zieken niet naar de dokter kunnen komen, dan moet de dokter naar de mensen toe', en hij pakte zelf de stuurknuppel van zijn vliegtuig.

  Meer weten over het begin van Amref en wat we sindsdien hebben gedaan? Lees dan verder over Amref Flying Doctors toen & nu.

 • In welke landen werkt Amref Flying Doctors?

  Ons hoofdkantoor staat in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Verder hebben we kantoren in zes andere Afrikaanse landen: Oeganda, Tanzania, Ethiopië, Senegal, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan. Van daaruit werken we voor het oosten en zuiden van Afrika. 

  Met onze opleidingsprogramma’s in Oost-Afrika bereiken we veel mensen. Dat is vooral omdat mensen op afstand kunnen leren, bijvoorbeeld met apps voor op de mobiele telefoon. Zelfs mensen in andere Afrikaanse landen volgen nu onze medische opleidingen en bijscholingscursussen voor verpleegkundigen. Bijvoorbeeld in Tunesië, Eritrea en Nigeria.

  Naast onze vestigingen in Afrika hebben we ook kantoren in andere landen, zoals in Nederland. Hier zorgen we ervoor dat mensen achter onze projecten in Afrika staan en voor financiële steun. We geven informatie over hoe de situatie nu is en laten de resultaten zien van onze aanpak.

 • Waarom is Amref Flying Doctors anders dan andere ontwikkelingsorganisaties?

  Ons hoofdkantoor staat in Kenia, en 90% van onze medewerkers is Afrikaans. Dát is onze kracht, want wij geloven in Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Zo werken we aan projecten die de leefomgeving in Afrika verbeteren. Dat maakt Amref de belangrijkste organisatie voor de ontwikkeling van gezondheidszorg op het Afrikaanse continent.

 • Hoe komt Amref Flying Doctors aan geld?

  Als particuliere hulporganisatie zijn we afhankelijk van donaties. We krijgen geld van stichtingen, bedrijven en mensen zelf. Ook jij kunt ons steunen.

 • Hoe besteedt Amref Flying Doctors mijn geld? Hoeveel gaat er naar Afrika?

  In 2019 is 90% van de totale inkomsten besteed aan onze doelstelling om een betere gezondheid in Afrika te creëren. Kijk voor meer informatie in ons jaarverslag.

 • Ontvangt Amref Flying Doctors steun van de Nederlandse overheid?

  Op dit moment zijn we een van de 25 partners van het ministerie van Buitenlandse zaken. Daarvoor ontvangen we geld voor onderstaande programma’s van 2016 tot 2020. 

  Samen met Achest, HAI en Wemos vormen we het Health Systems Advocacy Partnership (HSA). Samen werken we voor goedwerkende gezondheidssystemen. Daarnaast zitten we in de Yes I do-alliantie. Hierin werken we samen met Plan Nederland, Choice for Youth and Sexuality, KIT en Rutgers tegen ongelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

  Naast deze partnerschappen werken we samen met Akvo, ICCO, RAIN, Simavi en Waste in de WASH Alliance. In 2016 hebben we extra geld gekregen om te blijven samenwerken.
   

 • Waarom zet Amref Flying Doctors ambassadeurs in?

  Ambassadeurs schenken hun tijd en inzet. Daarmee helpen ze onze boodschap en de verhalen van jonge vrouwen in Afrika te verspreiden. We betalen de ambassadeurs hier niet voor.

delen

Ja, ik help mee zodat iedereen medische zorg kan krijgen!

Doneer nu
Help Afrika aan meer goede zorgverleners
Doneer nu