Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en jonge vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. We willen ervoor zorgen dat vrouwen gelijke rechten hebben en deze kunnen claimen zodat problemen als tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en het voortbestaan van kindhuwelijken kunnen worden voorkomen.
 

Met verschillende programma’s zorgen we ervoor dat meisjes en jonge vrouwen in Afrika veilig en gezond zijn, en dat zij zich kunnen ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen verbeteren we de gehele gezondheidszorg. Hierbij is het belangrijk dat er ook voorlichting wordt gegeven over onderwerpen als seks, anticonceptie en voortplanting. Deze voorlichting geven we aan de hele gemeenschap. Dus ook aan jongens, ouders, leraren en stamhoofden. Zo is iedereen erbij betrokken én komen die veranderingen van binnenuit de gemeenschap.

Meisjesbesnijdenis

Om te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen een gezonde toekomst tegemoet gaan, willen we dat meisjesbesnijdenis stopt. Naast dat de besnijdenis lichamelijke problemen oplevert, worden meisjes dan ook uitgehuwelijkt en raken ze vaak zwanger. Dan stoppen ze meestal met school om voor het gezin te zorgen. Om meisjesbesnijdenis te stoppen. hebben we samen met de nomadische gemeenschappen een nieuw en veilig overgangsritueel bedacht, zónder besnijdenis. In plaats daarvan krijgen de meisjes en ook de jongens nu drie dagen lang workshops over seksualiteit, bevallen, mensenrechten en het belang van het volgen van onderwijs. 

Gezinsplanning en veilig bevallen

Elk meisje en vrouw, of ze getrouwd is of niet, heeft het recht om zelf te beslissen of zij kinderen wil. Om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen zich kunnen ontwikkelen, geven we aan aan iedereen in dorpen voorlichting over gezinsplanning en anticonceptie. Hierdoor kunnen gezinnen bepalen óf, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen, en worden ongewenste zwangerschappen voorkomen. 

Veilig bevallen in een ziekenhuis

Als vrouwen zwanger zijn, vinden wij het belangrijk dat ze op een veilige manier kunnen bevallen. Want nog steeds overlijden ieder jaar gemiddeld 200.000 vrouwen in Oost-Afrika door problemen tijdens de zwangerschap of bevalling,. Om dit aan te pakken, zorgen we ervoor dat zwangere vrouwen onder begeleiding van een opgeleide verloskundige kunnen bevallen in een ziekenhuis waar goede medische apparatuur aanwezig is. Zo kunnen nu ieder jaar 40.000 vrouwen veilig hun kindje op de wereld zetten.

Lees meer over meisjesbesnijdenis en veilig bevallen in Afrika

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we onze aanpak in meer landen voortzetten en zo meer meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om 4x per jaar te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met uw persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
U kunt hier het privacystatement bekijken of downloaden.

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!