Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en jonge vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. Daarom pakt Amref Flying Doctors problemen als armoede en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan. We willen ervoor zorgen dat mensen gelijke rechten hebben en deze kunnen claimen zodat problemen als tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en het voortbestaan van kindhuwelijken kunnen worden voorkomen.

Om tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken tegen te gaan, is het belangrijk dat de gezondheidszorg verbetert. En dat de onderwerpen bespreekbaar worden, zodat tradities worden doorbroken. Hiervoor zijn meer opgeleide zorgverleners nodig, meer voorlichting en is er een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis bedacht.

Met verschillende programma’s zorgen we ervoor dat meisjes en jonge vrouwen in Afrika veilig en gezond zijn, en dat zij zich kunnen ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen verbeteren we de gezondheidszorg. Hierbij is het belangrijk dat er ook voorlichting wordt gegeven over onderwerpen als seksuele gezondheid, voortplanting en rechten. Deze voorlichting geven we aan de hele gemeenschap. Dus ook aan jongens, ouders, leraren en stamhoofden. Zo is iedereen erbij betrokken én komen die veranderingen van binnenuit de gemeenschap.

Meisjesbesnijdenis

Om te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen een gezonde toekomst tegemoet gaan, willen we dat meisjesbesnijdenis stopt. De besnijdenis staat symbool voor de overgang van meisje naar vrouw. Naast dat de besnijdenis lichamelijke problemen oplevert, worden meisjes dan ook uitgehuwelijkt. Ook als ze nog te jong zijn en op school zitten.

Kort na het huwelijk worden ze vaak zwanger. De zwangerschap brengt risico’s met zich mee, vanwege hun jonge leeftijd en de besnijdenis. Overleven ze hun zwangerschap en bevalling? Dan stoppen ze meestal met school om voor hun kinderen te zorgen.

Nieuw overgangsritueel, van meisje naar vrouw

Om meisjesbesnijdenis te stoppen werken we samen met de nomadische gemeenschappen. Zo hebben we een nieuw en veilig overgangsritueel bedacht, zónder besnijdenis. Ook geven we voorlichting over de risico’s van besnijdenis en de voordelen van de afschaffing. We zorgen ervoor dat moeders en meisjes zelf willen dat het niet meer gebeurt, en dat mannen willen trouwen met een onbesneden partner.

Gezinsplanning en seksuele voorlichting

Elk meisje en vrouw, of ze getrouwd is of niet, heeft het recht om zelf te beslissen of zij kinderen wil. Om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen zich kunnen ontwikkelen, geven we voorlichting over gezinsplanning. Zo leren zij bijvoorbeeld over anticonceptie. Hiermee kunnen zij voortaan bepalen óf, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen, en worden ongewenste zwangerschappen voorkomen. Hierdoor gaat niet alleen hun gezondheid erop vooruit, maar meisjes blijven langer op school en hebben een gezonde toekomst.

We betrekken steeds meer mannen bij onze projecten, zodat zij ook achter de keuze van de vrouw staan. Net als de traditionele en religieuze leiders in dorpen. We informeren hen over de voordelen van anticonceptie voor de gezondheid van vrouwen. Ze krijgen seksuele voorlichting, en voorlichting over gezinsplanning en bevallen in een ziekenhuis. Zo worden problemen zoals moedersterfte en ongewenste zwangerschappen structureel aangepakt en staat iedereen in de gemeenschap achter de veranderingen.

Veilig bevallen in een ziekenhuis

Wij vinden het belangrijk dat vrouwen op een veilige manier kunnen bevallen. Toch overlijden er ieder jaar gemiddeld 200.000 vrouwen in Sub-Sahara Afrika door problemen tijdens de zwangerschap of bevalling, onveilige abortussen en ziektes zoals aids en bloedarmoede. Om dit aan te pakken, zorgen we ervoor dat vrouwen tijdens hun zwangerschap worden begeleid en onder begeleiding van een opgeleide verloskundige kunnen bevallen in een ziekenhuis.

Daarnaast leiden we lokale zorgverleners op die basiszorg verlenen, voorlichting geven en vrouwen doorverwijzen naar het ziekenhuis. We knappen lokale ziekenhuizen op, zorgen voor medische apparatuur en medicijnen om patiënten te behandelen. Zo kunnen nu ieder jaar 40.000 vrouwen veilig hun kindje op de wereld zetten.

Lees meer over meisjesbesnijdenis en veilig bevallen in Afrika

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we onze aanpak in meer landen voortzetten en zo meer meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons werk!

We bereiken veel mooie dingen met de hulp van onze donateurs. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief om 4x per jaar te lezen over onze projecten en om te genieten van persoonlijke verhalen en foto’s.

u moet akkoord gaan met ons privacy statement
Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met uw persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
U kunt hier het privacystatement bekijken of downloaden.

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!