Samen met de Masai in Kenia en Tanzania strijdt Amref Flying Doctors tegen meisjesbesnijdenis. Door het ontwikkelen van een alternatief ritueel, waarin de pijnlijke meisjesbesnijdenis is afgeschaft, worden meisjes op een gezonde manier vrouw.

Alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis

Met de Masai in Kenia en Tanzania strijdt Amref Flying Doctors tegen meisjesbesnijdenis. Door een alternatief ritueel worden meisjes op een gezonde manier vrouw. 

Overal ter wereld wordt meisjes- en vrouwenbesnijdenis beschouwd als een ontoelaatbare schending van de rechten van de vrouw. Niettemin zijn ruim 92 miljoen meisjes in Afrika besneden. Omdat mannen uit nomadische gemeenschappen niet zouden willen trouwen met een onbesneden partner. En omdat de besnijdenis hét moment vormt waarop de meisjes – van zeven tot vijftien jaar – uitgehuwelijkt kunnen worden. Het snelle trouwen van de jonge vrouwen leidt tot massale schooluitval en tienerzwangerschappen.

Samen met de Masai en met respect voor alle partijen, heeft Amref een manier weten te vinden om traditie en vooruitgang samen te laten gaan, een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. Tot nu toe hebben de aangepaste rituelen plaatsgevonden in de gebieden Loitokitok, Magadi, Samburu (Kenia) en Kilindi (Tanzania). Daaraan namen al 15.000 meisjes deel. Zij hebben zonder bloedvergieten de overgang van meisjes naar vrouw gevierd.

Nu doorpakken, de Masai staan klaar

Eindelijk hebben we een beproefde, door nomadische gemeenschappen gedragen methode in handen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Maar het mag dan niet blijven bij deze 15.000 meisjes! De door Amref en de Masai ontwikkelde werkwijze verdient het om zo snel mogelijk verspreid te worden in Kenia en Tanzania in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. De al benaderde Masai staan ook klaar om andere nomaden van het belang van het aangepaste overgangsritueel te overtuigen. Het momentum is dus daar: nú moeten we doorpakken.

De volgende activiteiten gaan we ondernemen:

  • Kennisuitwisseling tussen de nomadische gemeenschappen uit Magadi, Loitokitok, Samburu uit Kenia en Kilindi uit Tanzania.
  • Oprichten van fora voor verschillende doelgroepen: stamoudsten, jonge mannen, vrouwen, meisjes, vaders en zoons, en moeders en dochters. Op deze fora brengen de door Amref opgeleide peer educators de geleerde boodschappen waarna de deelnemers vrijuit praten over seksualiteit, gezondheid en rechten. 
  • Driedaagse training van de meisjes op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zelfbewustzijn en mensenrechten. 
  • Organiseren van het alternatieve ritueel: in een optocht lopen van de meisjes langs de hele gemeenschap, waarbij stamoudsten hen zegenen en zich openlijk uitspreken tegen meisjesbesnijdenis en de jonge mannen hun steun uitspreken en zich bereid tonen te trouwen met onbesneden meisjes. Maar dan wel op latere leeftijd dan nu het geval is. Ook ontvangen de meisjes een certificaat voor de gevolgde training.

In de laatste fase van het programma zal Amref de nomadische gemeenschappen begeleiden bij het proces van het plannen en organiseren van hun eigen aangepaste rituelen.

Resultaten tot nu toe

  • Het totaal aantal meisjes dat tot nu toe heeft deelgenomen aan een alternatief ritueel is al 15.000.
  • De Masai-grondwet is veranderd: vrouwen praten mee tijdens vergaderingen; de minimum huwelijksleeftijd is 21 jaar geworden; meisjesbesnijdenis is verboden.
  • De wetten worden nu geïmplementeerd. Een voorbeeld is het dorpje Lengusero waar 9 meisjes besloten om niet meer naar school te gaan als demonstratie tegen de lokale huwelijkswet. De dorpsleiders hebben nu de nieuwe wetten geïmplementeerd en de meisjes gaan weer naar school.
  • In Kilindi hebben 86 Morans, jonge mannen die normaal gesproken moeilijk te bereiken zijn, zich uitgesproken niet te willen trouwen met een meisje dat besneden is.

Project in het kort

Gebieden: Magadi, Loitokitok en Samburu in Kenia en Kilindi in Tanzania
Periode:
2013-2020
Financiering: 
€ 2.581.055
Aandachtsgebied:
Meisjesbesnijdenis (Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten)
Gesteund door:
Nationale Postcode Loterij