De hoogtepunten van het afgelopen jaar

Het einde van het jaar is in zicht. December is traditiegetrouw de maand van lijstjes en terugblikken. Daarom presenteren wij een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar. 

1. Malawi Guardians

Op 6 februari overviel Caroline Tensen ons kantoor in Leiden met een cheque van bijna 2 miljoen euro voor het project: Malawi Guardians. Met deze extra steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij 5.000 lokale zorgverleners in Malawi opleiden en bijscholen via ons mobiele platform ‘Leap’. 

Onlangs was onze CEO Patricia Vermeulen te gast bij het televisieprogramma 5 Uur Live om meer te vertellen over dit bijzondere project. Bekijk het interview hier terug. 

2. Wandelen voor Water

Meer dan 4.400 kinderen hebben op Wereldwaterdag ruim 227.000 euro opgehaald voor ons werk in Afrika. Met dit fraaie bedrag kunnen wij waterprojecten in Ethiopië realiseren. 

Tijdens Wandelen voor Water lopen Nederlandse kinderen in de buurt van hun school zes kilometer met zes liter water op hun rug om te ervaren wat hun leeftijdgenootjes in Ethiopië door moeten maken. Het maakt ze ervan bewust dat schoon water, goede wc’s én kennis over hygiëne onmisbaar zijn voor een gezonde toekomst. 

3. Nice Leng'ete in TIME 100

Onze collega Nice Leng’ete staat in de TIME Top 100 van meest invloedrijke personen ter wereld. Ze ontsnapte op 8-jarige leeftijd aan haar besnijdenis en is sindsdien fel tegenstander van deze schadelijke praktijk. Samen met ons zet zij zich in om de traditie te stoppen door gemeenschappen ervan te overtuigen dat besnijdenissen niet nodig zijn. Televisieprogramma Nieuwsuur ging met ons op pad en maakte een reportage over haar. De reportage is hier te bekijken. 

4. Philips, FMO en Makueni

Samen met Philips, FMO en de overheid van Makueni County (Kenia) slaan wij de handen ineen om goede zorg voor 20.000 mensen te leveren. Wij trainen lokale zorgverleners en geven voorlichting aan de inwoners van Makueni County. Philips zorgt voor de infrastructuur en medische uitrusting in de ziekenhuizen en Makueni County is verantwoordelijk voor het beleid, regulering en kwaliteitsmanagement. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO biedt juridische en zakelijke kennis.

Op 10 december zijn wij opnieuw een samenwerking met FMO aangegaan waarin we ons innovatieve businessmodel voor het verbeteren van eerstelijnszorg, het delen van kennis en het aantrekken van nieuwe partners en kapitaal willen opschalen. Dat belooft veel voor 2019!

5. Neelie Kroes

In augustus is Neelie Kroes, lid van ons Comité van Aanbeveling, voor ons naar Kenia gegaan om daar een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis mee te maken. Sindsdien is ze strijdlustiger dan ooit om samen met ons meisjesbesnijdenis te stoppen.

“Door meisjes te besnijden ontneem je ze hun toekomst, dat vind ik mensonterend. Voor mij telt ieder kind, ieder meisje,” aldus Neelie. “Door deze traditie te veranderen en meisjes meer kansen te geven help je niet alleen een individu, het helpt de hele samenleving vooruit.”

6. Recordbedrag Africa Classic

De deelnemers aan de Africa Classic Tanzania Edition hebben een recordbedrag van ruim 1 miljoen euro opgehaald. Een fantastische prestatie en wij zijn ontzettend trots op deze doorzetters! In totaal hebben 95 mountainbikers tijdens de eerste week in Tanzania 616.868 euro bij elkaar gefietst. Een week later haalden 63 mountainbikers met de extra editie 393.242 euro op. En dat is nog niet alles, want eerder in het jaar reden enkele tientallen fietsers de zwaardere Uganda Challenge en dat leverde nog eens 508.884 euro op.

De inschrijvingen voor de volgende edities zijn in volle gang. Meer informatie? Dat kan via deze link.

7. Keniaanse heldin Cynthia

In november kregen wij bezoek van onze collega Cynthia Oning'oi uit Kenia. Op 12-jarige leeftijd is zij besneden door een aantal vrouwen uit haar dorp. Deze ervaring was zeer traumatisch voor haar en ze besloot om zich in te zetten tegen meisjesbesnijdenis. En nu, 14 jaar later, stapte Cynthia voor het eerst in het vliegtuig naar Nederland om haar verdrietige maar krachtige verhaal met het Nederlandse publiek te delen via een Ted-talk. Bekijk en beluister haar aangrijpende verhaal hier terug.

8. Extra steun minister Kaag

Tijdens de UN General Assembly in New York heeft een bijzondere ontmoeting plaatsgevonden tussen minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en onze collega Nice Leng'ete. Ze spraken over onze missie om meisjesbesnijdenis voor 2030 uit te bannen. Minister Kaag onderstreept het belang hiervan en heeft tijdens het gesprek aangegeven onze ambitie te ondersteunen. "Het uitbannen van meisjesbesnijdenis is een cruciaal onderdeel van seksuele gezondheid en reproductieve rechten en zal breed moeten worden aangepakt”, aldus minister Kaag.

Minister Kaag kondigde aan 60 miljoen euro te investeren in het verbeteren van gezondheidszorg voor vrouwen. "Een duidelijke boodschap om vrouwen en meisjes in staat te stellen te beslissen over hun seksuele en reproductieve rechten.”

9. Fantastische ambassadeurs

We zijn ontzettend blij met onze fantastische ambassadeurs Lieke van Lexmond en Saskia Noort. Het afgelopen jaar hebben zij zich met hart en ziel voor ons ingezet. Lieke reisde af naar de Oegandese regio Amuru om verschillende klinieken te bezoeken en in gesprek te gaan met verloskundigen en zwangere vrouwen. Saskia ging samen met haar dochter naar Tanzania. December wordt in Afrika ook wel ‘cutting season’ genoemd. Vanwege de lange vakantieperiode lopen er in deze maand meer meisjes het risico om besneden te worden. Saskia heeft een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis bezocht en is vastberaden om deze traditie samen met ons te stoppen.  

10. En natuurlijk onze donateurs en alle anderen die ons een warm hart toedragen

... want zonder u is al het werk dat wij doen niet mogelijk. Daarom veel dank aan alle 110.000 donateurs, Amref Business Club-leden, bedrijfspartners en iedereen die ons werk (financieel) steunt. En niet te vergeten alle fans op social media die ons steunen door ons te volgen. Ook in het nieuwe jaar komen er weer bijzondere projecten en verschillende evenementen aan. Houd onze website en social media daarom goed in de gaten om hiervan op de hoogte te blijven.

Amref Flying Doctors wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig, gezond nieuwjaar!

 

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu