Extra steun van Nationale Postcode Loterij voor opleiden lokale hulpverleners in Malawi

Amref Flying Doctors gaat 5.000 hulpverleners opleiden via mobiel platform.

Wat een nieuws! Amref Flying Doctors ontvangt extra steun van de Nationale Postcode Loterij om 5.000 lokale hulpverleners in Malawi op te leiden en bij te scholen. Met deze bijdrage van € 1.995.000 kunnen bijna 40.000 kinderen jonger dan 5 jaar gezond opgroeien.

Verbinding

Lokale hulpverleners zijn geen dokters of verpleegkundigen. Het zijn hulpverleners (community health workers) die actief zijn in hun eigen omgeving, waar goede gezondheidszorg vaak niet aanwezig is. In afgelegen dorpen, maar ook in de dichtbevolkte gebieden. Deze mannen en vrouwen zijn de schakel tussen de lokale bevolking, dokters en ziekenhuizen. Ze zijn het eerste en soms zelfs enige aanspreekpunt en kennen de families persoonlijk. We noemen ze ook wel onze lokale helden. Het is een functie die wij in Nederland niet kennen. Maar die in Afrika o zo belangrijk is.

Waarom zijn ze zo belangrijk en wat doen ze bijvoorbeeld allemaal?

  • Ze zorgen voor voorlichting op het gebied van hygiëne en voeding.
  • Ze herkennen de eerste symptomen van veel voorkomende ziekten als diarree, malaria en longontsteking. Snel reageren en doorsturen naar een dokter in deze gevallen is erg belangrijk.
  • Ze zorgen voor een veilige start voor baby’s en hun moeders.

Platform Leap: één plek voor iedereen

De hulpverleners werken en wonen in alle hoeken van Malawi. Ze op één plek brengen om ze op te leiden en bij te scholen is bijna onmogelijk. Maar die wens is er wel. En de oplossing gelukkig ook. Amref Flying Doctors heeft Leap ontwikkeld. Een mobiel platform om de hulpverleners de kennis en hulp te geven die ze nodig hebben. Wanneer ze maar willen. Leap is een applicatie op de meest simpele mobiele telefoon met drie functies:

1.      Trainen (ze bellen naar een gratis nummer om gesproken lessen te volgen)

2.      Chatten (met elkaar ervaringen en kennis delen en eventueel hulp vragen)

3.      Berichten sturen (belangrijk informatie over bijvoorbeeld een cholerauitbraak kan in één keer gedeeld worden met alle hulpverleners)

Met de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen we in drie jaar tijd Leap in Malawi uitrollen. Dat betekent dat we 1.500 extra hulpverleners kunnen opleiden en 3.500 bestaande hulpverleners kunnen bijscholen. Hierdoor bereiken we bijna 40.000 kinderen jonger dan 5 jaar en kunnen zij gezond opgroeien.

Wij zijn ongelooflijk blij en trots, en de impact voor dit mooie land wordt groot!

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu