Forse daling meisjesbesnijdenis in Afrika

Goed nieuws: het aantal besneden meisjes onder 14 jaar is aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek in 29 Afrikaanse landen, gepubliceerd in BMJ Global Health. Met gebruikmaking van de Afrikaanse gegevens in de Demographic Health Survey (DHS) en de Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) wijst het onderzoek uit dat besnijdenis van meisjes onder de 14 het sterkst is gedaald in Oost-Afrika, namelijk van 71,4% in 1995 naar 8,0% in 2016.

Lokale initiatieven

“Bemoedigend om te zien dat tientallen jaren hard werk door organisaties, gemeenschappen en overheden in Afrika heeft bijgedragen aan zo’n grote daling in meisjesbesnijdenis binnen deze leeftijdsgroep”, aldus Peter Nguura, Directeur van ons End FGM/C Centre of Excellence in Nairobi (Kenia). “Alleen de afgelopen tien jaar al hebben we een toenemend aantal gemeenschappen in Kenia en Tanzania gezien die dit gebruik hebben uitgebannen met behulp van lokale initiatieven, zoals ons ‘eigen’ alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis.”

Doorpakken

Het onderzoek bevestigt eerdere bevindingen van UNICEF (2013); een uitgebreid regionaal onderzoek naar meisjesbesnijdenis op basis van gegevens uit de 29 landen waar meisjesbesnijdenis het meest voorkwam. Het rapport van UNICEF bracht aan het licht dat de meerderheid van de bevolking in deze landen een eind wil maken aan de praktijk en voorzag verder dat aan aantal Afrikaanse landen meisjesbesnijdenis voor 2030 geheel zou afschaffen. 

“Dit recente onderzoek moet een nieuwe impuls geven aan de beweging voor het uitbannen van de meisjesbesnijdenis in Oost-Afrika en moet leiden tot een gezamenlijke inzet om de vooruitgang te versnellen. We moeten nú doorpakken, we kunnen niet op onze lauweren gaan rusten”, aldus Nguura.

Interpretatie cijfers

Hoewel de resultaten zijn gebaseerd op uitgebreid kwantitatief onderzoek (208.195 meisjes), is voorzichtigheid geboden bij het interpreteren van de cijfers. Het onderzoek is beperkt tot meisjes onder de 14 en gaat niet over een onbekend aantal meisjes van 14 jaar en ouder die als tieners besneden worden, vaak als onderdeel van een cultuurgebonden ritueel dat de overgang van meisje naar vrouw markeert. In landen waar wij momenteel samenwerken met de lokale bevolking om de meisjesbesnijdenis te stoppen, komt besnijdenis nog steeds veel voor onder meisjes en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar – 21% in Kenia, 10% in Tanzania en 25% in Senegal bijvoorbeeld. Daarnaast kan de prevalentie binnen een land erg variëren, waarbij lokaal percentages van 80 tot 90% voorkomen.

Gevoelige kwestie

Ook kan het moeilijk zijn om betrouwbare antwoorden van respondenten te krijgen bij onderzoeken als het Demographic Health Survey, omdat het om gevoelige kwesties gaat. Als je jonge meisjes vragen stelt als: “Ben je besneden?”, dan kan hun reactie beïnvloed worden door het feit dat meisjesbesnijdenis in veel Afrikaanse landen verboden is. Onderrapportage kan voorkomen uit angst dat een positief antwoord leidt tot strafrechtelijke vervolging van familieleden.

SDG’s

“We zijn het eens met de onderzoekers dat verdere actie dringend nodig is om meisjesbesnijdenis volledig uit te bannen”, aldus Nguura. “Voor overheden, gemeenschappen en organisaties als de onze moeten de resultaten van het onderzoek reden zijn om hun inspanningen te verdubbelen om het uitbannen van de meisjes/vrouwenbesnijdenis voor 2030 – een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen – te bereiken. Gemeenschappen moeten gesteund worden om zelf de leiding op zich te nemen en ook jonge mensen hebben steun nodig bij de samenwerking met hun culturele en religieuze leiders om hun dorpen te mobiliseren voor het afschaffen van de meisjesbesnijdenis.”

In dit Engelstalige document kunt u meer lezen over onze aanpak, resultaten en visie.

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu