Op naar een toekomst zonder meisjesbesnijdenis

Er gebeurt iets bijzonders in Afrika. Meisjes staan op en eisen hun rechten – op scholing, zeggenschap en gelijkwaardigheid. En beetje bij beetje buigen ook de grootste tegenstanders mee. Deze emancipatiegolf geeft jong Afrika nieuwe kansen en hoop.

 

Vanuit deze beweging is bijvoorbeeld in de Masai-stam in Kenia en Tanzania een halt toegeroepen aan meisjesbesnijdenis. Meisjesbesnijdenis is een traditie in de overgang van meisje naar vrouw. Een alternatief ritueel - ontwikkeld door Amref Flying Doctors en de Masai - heeft nu echt voet aan de grond gekregen. In dit ritueel zijn de meeste (prachtige!) onderdelen onveranderd gebleven, maar is de pijnlijke en ongezonde meisjesbesnijdenis afgeschaft. We weten nu, na 10 jaar, dat deze aanpak werkt.

In lijn met de Sustainable Development Goals is uitbannen in 2030 van deze traditie mogelijk. De oplossing is er – samen met de lokale bevolking innoveren met alternatieve rituelen. Bekijk hier onze factsheet met meer achtergrondinformatie en uitleg hoe wij dit gaan doen.

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu