Positie van jonge Afrikaanse vrouwen verbeterd

De Yes I Do Alliantie heeft het afgelopen jaar vruchtbare resultaten behaald als het aankomt op de ongelijkheid tussen man en vrouw en de positie van jonge vrouwen. In deze alliantie werkt Amref Flying Doctors samen met Plan Nederland, CHOICE for Youth and Sexuality, KIT Royal Tropical Institute en Rutgers.

Samen pakken we problemen als armoede, ongelijkheid tussen man en vrouw en rechteloosheid aan. Problemen die leiden tot tienerzwangerschappen, meisjesbesnijdenis en het voortbestaan van kindhuwelijken. Het Yes I Do programma wordt uitgevoerd in Kenia, Ethiopië, Zambia, Malawi, Mozambique, Indonesië en Pakistan en loopt nog tot en met 2020.

 

Ongelijkheid man en vrouw

In het afgelopen jaar is al veel vooruitgang geboekt. Er zijn acties opgericht om de verschillen tussen man en vrouw aan te pakken en de discriminerende ideeën over de rol van de man en vrouw bespreekbaar te maken en aan te passen. We leerden ze hoe ze jongeren een rol kunnen geven bij besluitvormingsprocessen. Zij zijn de toekomst en spelen een grote rol bij de aanpak van ongelijkheid. Daarnaast is er aansluiting op de arbeidsmarkt gezocht door microkredieten te verstrekken en beroepsopleidingen te geven.

Lees hier meer over de Yes I Do Alliantie.

Een greep uit de resultaten van afgelopen jaar:

Kenia

In Kenia, in de regio Kajiado, hebben we 200 ouders getraind en geïnformeerd over seksuele gezondheid, voortplanting en rechten.

Ethiopië

In Ethiopië trainden we 46 gezondheidsmedewerkers en leraren in de nationale richtlijnen voor jeugdvriendelijke voorlichting over seksualiteit en seksuele gezondheid. Duidelijk is geworden waar jongeren tegenaan lopen op dit vlak en wat hier aan gedaan moet worden. Ook zijn ziekenhuizen inmiddels voorzien van materialen voor seksuele gezondheid.

Zambia

In Zambia zijn er naast jongens, meisjes en ouders, religieuze leiders getraind als agents of change in de districten Chadiza en Petauke. Er zijn 144 champions of change groepen opgericht. Veel stamhoofden hebben zich, tijdens openbare bijeenkomsten, radioprogramma’s en trainingssessies, publiekelijk uitgesproken tegen kindhuwelijken. De effecten hiervan zijn op verschillende niveaus te zien: er zijn meisjes die een huwelijk hebben kunnen voorkomen, maar ook een gemeenschapsleider die het huwelijk van zes minderjarige meisjes tegenhield en ze terugstuurde naar school.

Malawi

In Malawi keerden met hulp van de Yes I Do Alliantie 243 kinderen in het Machinga-district terug naar school (waarvan 152 meisjes). In het district Lilongwe waren dat er 197; 153 meisjes en 50 jongens. Tienerzwangerschappen en armoede zijn de meest voorkomende redenen dat kinderen stoppen met school. Om ze weer naar school te helpen kregen ze onder andere seksuele voorlichting en lesmateriaal.

Mozambique

In Mozambique, in de districten Mogovolas, Cidade de Nampula en Rampale, kregen 14.129 schoolgaande tieners seksuele voorlichting. Ook spraken 78 gemeenschapsleiders zich uit over seksuele gezondheid, voortplanting en rechten en het voorkomen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Lees hier het jaarverslag van 2017.

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu