Medische zorg en training in afgelegen gebieden

In de Afrikaanse landen waarin wij werken, zijn er veel gebieden die slecht bereikbaar zijn. In afgelegen gebieden in Tanzania, Oeganda en Kenia zetten we daarom met ons Outreach-programma zoveel mogelijk ziekenhuizen neer en leiden lokale zorgverleners op. Zo zorgen we voor een blijvende verbetering van de gezondheidszorg en daarmee een betere gezondheid van mensen in deze landen.

De Keniaanse dr. Peter Oduor is reconstructief chirurg. Sinds 2006 reist hij geheel vrijwillig 3x per jaar af naar rurale gebieden om mensen te opereren. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen opereren, leidt hij tijdens zijn operaties ook altijd andere artsen op. Hij legt ze tot in detail uit wat hij doet, zodat zij de mensen in de omgeving van hun ziekenhuis de volgende keer zelf kunnen helpen.

Ik wil dr. Oduor helpen

Dit meisje is geboren met een gespleten gehemelte, ook wel hazenlip of schisis genoemd. In Nederland wordt een kindje dan meteen geopereerd. Maar in Afrika is dit helaas niet vanzelfsprekend. Zij leefde al een paar jaar met deze aandoening, toen er eindelijk een oplossing kwam. Haar moeder hoorde dat de flying doctors naar het ziekenhuis in de buurt kwamen en dus besloot ze er samen met haar dochter naartoe te gaan. Het meisje werd geopereerd door een chirurg bij Amref Flying Doctors. Dankzij de operatie kan ziij nu gezond opgroeien, zonder problemen met eten en drinken en zonder dat zij wordt buitengesloten door leeftijdsgenoten vanwege haar uiterlijk.

Ik wil kinderen met een hazenlip helpen

In Sub-Sahara Afrika is er een tekort aan medisch personeel. Tanzania heeft op dit moment 5.500 ziekenhuizen. Voor een goede bezetting zijn er 125.000 zorgverleners nodig, maar er zijn er maar 35.000. Dat betekent dat er maar één dokter is per 10.000 inwoners. Dat is veel te weinig.

Zorg voor de allerarmste mensen

Met ons Outreach-programma verbeteren we de gezondheid van de allerarmste mensen in afgelegen gebieden. De meeste mensen kunnen alleen medische zorg krijgen als de zorgverlener naar hen toekomt.  

Vroeger gingen onze artsen met vliegtuigen naar afgelegen gebieden om lokale zorgverleners te ondersteunen met ernstige medische gevallen. Nu geven we medische en technische ondersteuning aan ziekenhuizen in deze afgelegen gebieden en leiden we lokaal zorgpersoneel op. Het is belangrijk dat er lokale zorgverleners in de buurt zijn die de eerste basiszorg kunnen verlenen.

Een blijvende verbetering

In Tanzania bezoeken we gemiddeld zestien afgelegen ziekenhuizen twee tot zes keer per jaar. In Kenia bezoeken we gemiddeld drie tot zes keer per jaar veertien ziekenhuizen en in Oeganda organiseren we jaarlijks gemiddeld twintig medische kampen. De artsen van het Outreach-programma geven consulten, voeren operaties uit en zorgen voor de bijscholing van chirurgen, verpleegkundigen, laboratoriumpersoneel en andere specialisten. Verder werken we mee in de directe zorg voor patiënten én materiaal voor operatiekamers en laboratoria. Zo krijgen deze gebieden meer zorgverleners. Zij zorgen voor een blijvende gezondheidszorg en daarmee voor een betere gezondheid van de bevolking.

Lees meer over het belang van meer goed opgeleide zorgverleners in Afrika

delen

Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!

Er zijn meer goed opgeleide zorgverleners nodig voor een gezond en sterk Afrika

doneren
Ja, ik doneer voor meer goed opgeleide zorgverleners!
Doneer nu