Humberto Tan op reis voor Amref Flying Doctors

Humberto Tan reisde af naar Loitokitok, Kenia om enkele leden van de Masai te portretteren. Steeds meer mensen uit deze krachtige en bijzondere gemeenschap spreken zich uit over het stoppen van een zeer schadelijke traditie: meisjesbesnijdenis.

De besnijdenis markeert in veel nomadische gemeenschappen de overgang van meisje naar vrouw. Wereldwijd zijn 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van besnijdenis en ieder jaar lopen 4.1 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Niet alleen in Kenia maar ook in Nederland krijgen we steeds vaker met de problematiek te maken. Naar verwachting zijn ook in ons land bijna 41.000 vrouwen besneden.

Educatie

Samen met de Masai hebben wij een manier weten te vinden om traditie en vooruitgang samen te laten gaan: een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. In dit ritueel zijn de meeste (prachtige!) onderdelen onveranderd, maar is de pijnlijke meisjesbesnijdenis afgeschaft en vervangen door educatie. Lees hier meer over onze aanpak.

Vaders en dochters

Humberto ging voornamelijk in gesprek met de mannen, en met name de vaders van de dochters. Wat zijn hun beweegredenen om deze eeuwenoude traditie los te laten? Je ziet het in het onderstaande filmpje. 

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen

Een gezonde toekomst voor meisjes in Tanzania en Kenia

Steeds meer nomadische gemeenschappen in Tanzania en Kenia vinden dat er een einde aan meisjesbesnijdenis moet komen. Maar, omdat de besnijdenis het belangrijkste onderdeel is van het ritueel in de overgang van meisje naar vrouw, moet daar iets voor in de plaats komen. Amref Flying Doctors werkt samen met deze gemeenschappen in het project 'Een gezonde toekomst voor meisjes in Tanzania en Kenia' aan een alternatief ritueel voor meisjesbesnijdenis. Daarnaast leggen we samen watervoorzieningen aan en het verbeteren we de hygiëne en sanitaire voorzieningen, zodat de meisjes hun school afmaken. Zo komen de veranderingen van binnenuit tot stand.

Ja ik help mee in de strijd tegen meisjesbesnijdenis
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu