Miljoenen voor schoon water en veilige wc's

We weten inmiddels allemaal dat handen wassen, veilig afstand houden en persoonlijke hygiëne de belangrijke maatregelen zijn die je moet nemen om coronabesmetting te voorkomen. Maar wat als schoon water en een veilig wc een luxe zijn? Dan is het erg lastig jezelf te beschermen tegen watergerelateerde ziektes als diarree en virussen als corona. 

Ook Afrikaanse overheden zien in dat schoon water en een goede hygiëne cruciaal zijn om verspreiding van virussen te voorkomen. Datzelfde geldt voor private partijen én de mensen in de gemeenschap. Dit biedt kansen om grote stappen te maken in Afrika op het gebied van schoon water en sanitaire voorzieningen. En dat ziet de Nederlandse overheid ook.  

6 miljoen in strijd tegen corona 

Daarom krijgen wij samen met onze partners binnen het WASH SDG programma 6 miljoen euro extra van de Nederlandse overheid. Dit geld zal besteed worden aan een speciaal programma gericht op corona genaamd; WASH First. Amref krijgt maar liefst 1 miljoen van het totaalbedrag. Dit geld zal besteed worden aan goede voorlichting en training, het bouwen van duurzame sanitatiepunten, het beschikbaar maken van beschermingsmaterialen en een veilige afvalverwerking. Daarnaast zullen we met dit geld de overheidssystemen op het gebied van WASH verder versterken.  

20 miljoen voor bouw wc’s 

En dat is nog niet alles vandaag op Wereld Toilet Dag. De Nederlandse overheid zal de komende vijf jaar namelijk 20 miljoen euro investeren in ons programma ‘Microfinanciering voor schoon water en goede hygiëne’, ook wel bekend als FINISH Mondial (Financial Inclusion Improves Sanitation and Health). Dit is een samenwerking met de andere goede doelen WASTE en Aqua for All. Met het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc’s zorgen we in Ethiopië, Kenia, Oeganda en Tanzania voor een betere gezondheid. Met deze financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid hopen we de komende jaren 10 miljoen mensen toegang te geven tot sanitatie door de bouw van 2 miljoen veilige wc’s.

“Met Wereld Toilet Dag, zo midden in de COVID-19-pandemie, kunnen we het belang van sanitaire voorzieningen en hygiëne niet genoeg benadrukken! We zijn dan ook erg trots om de opschaling van het FINISH Mondial Programma, vanaf 2021, aan te kondigen. Het FINISH Mondial-programma is het ‘Zwitsers zakmes’ voor sanitaire voorzieningen. Het leidt niet alleen tot een betere toegang tot sanitaire voorzieningen, maar zal ook via microfinanciering substantieel lokaal kapitaal aantrekken. Bovendien zal FINISH Mondial werkgelegenheid creëren, ervoor zorgen dat afval veilig wordt beheerd en bijdragen aan de circulaire economie door hergebruik van ontlasting. ”

Pim van der Male, Thematisch Expert Water bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen

Microfinanciering voor schoon water en een goede hygiëne

In Afrika komen veel ziekten voor die te voorkomen zijn, zoals diarree. Die ziekten worden vaak veroorzaakt door vies water en slechte hygiëne. Met het trainen van lokale zorgverleners die voorlichting geven over hygiëne en het mogelijk maken van microfinanciering voor de bouw van veilige wc’s zorgen we in Ethiopië, Kenia, Oeganda en Tanzania voor een betere gezondheid.

Microfinanciering voor schoon water en een goede hygiëne
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu