Amref Flying Doctors traint 26.000 zorgverleners in Kenia om het coronavirus te bestrijden

De coronapandemie (COVID-19) vormt een bedreiging voor ons allemaal, maar vooral voor de inwoners van landen met zwakkere zorgstelsels – zoals landen in Afrika. Er zijn nu meer dan 700 besmettingen op het continent geconstateerd, met 19 doden.

In Oeganda, Tanzania en Ethiopië maken we deel uit van nationale taskforces om de ministeries van Volksgezondheid te helpen bij nemen van noodmaatregelen. En op verzoek van het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid zijn we begonnen met het trainen van (lokale) zorgverleners op corona, via Leap. Samen met African Union Centres for Disease Control and Prevention hebben we de nieuwe trainingsinhoud voor dit mobiele leerplatform aangepast. Op die manier kunnen we binnen twee maanden 26.000 zorgverleners in het hele land trainen. Ze worden getraind om vermoedelijke gevallen te identificeren, te isoleren en door te verwijzen, en om hygiënisch gedrag (zoals handen wassen) aan te moedigen zodat verdere overdracht van het virus wordt voorkomen. Ook leren de zorgverleners over de geruchten en misvattingen die tijdens een uitbraak de kop op kunnen steken – wat het bestrijden van het virus er niet makkelijker op maakt.

"Eerstelijns zorgverleners vormen de ruggengraat in medische noodsituaties", zegt dr. Githinji Gitahi, onze Group CEO. “Lokale zorgverleners spelen een cruciale rol bij het stoppen van de verspreiding van niet alleen het virus zelf, maar ook van de verkeerde informatie die mensen in paniek kan brengen.” Hij vervolgt: “Het versterken van gezondheidssystemen is al lang een van de pijlers van ons werk. Onze langdurige relaties met lokale, nationale en regionale autoriteiten, gecombineerd met onze sterke banden met gemeenschappen, maken dat we snel kunnen reageren op een uitbraak zoals deze - vanaf het begin.”

UPDATE
Inmiddels maken wij ook deel uit van de Nationale Taskforces in Zambia. Ethiopiië, Malawi, Senegal en Zuid-Soedan. De 26.000 zorgverleners zijn getraind via de mobiele telefoon en werken keihard aan de bestrijding van het coronavirus. 

Onze organisatie in Kenia houdt nauwgezet de statistieken bij en verzamelt feiten en cijfers over corona. Kijk hier.

Privacy

Amref Flying Doctors gaat zorgvuldig met je persoonsgegevens om en verwerkt deze conform het privacy statement.
Je kan hier het privacystatement bekijken of downloaden.

delen
#NoMoreViolence: Teken de petitie
Doneer nu