Gelijke rechten voor meisjes en vrouwen

Er is nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Afrika. In de Yes I Do Alliantie (YIDA) werken we daarom samen met Choice for Youth and Sexuality, KIT (Royal Tropical Institute), Plan International en Rutgers om de problemen die ten grondslag liggen aan het voortbestaan van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis aan te pakken. Het programma loopt van 2016 tot 2020 en wordt uitgevoerd in Kenia, Ethiopië, Indonesië, Pakistan, Mozambique, Malawi en Zambia.

Doelstellingen

Het Yes I Do-programma gaat over gelijke rechten voor vrouwen en meisjes. Het gaat er vanuit dat meisjes hun volledige potentieel moeten kunnen ontwikkelen en zelf moeten kunnen beslissen of en met wie ze trouwen en of, en hoeveel kinderen ze krijgen.

Omdat kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenis vaak sterk met elkaar samenhangen, is gekozen om deze schadelijke praktijken tegelijk aan te pakken. Er wordt gewerkt met slachtoffers en meisjes die gevaar lopen om slachtoffer te worden, maar ook met jongens, ouders en andere mensen uit de gemeenschappen. Zo worden ook leraren en medewerkers uit de gezondheidszorg bij het project betrokken. Tenslotte worden jongeren getraind om binnen hun gemeenschappen en bij lokale en nationale overheden te lobbyen om zo de rechten van de meisjes te verbeteren.

Plan van aanpak gelijke rechten

Binnen het programma zijn vijf verschillende strategieën ontwikkeld:

Veranderde houding
1.    Veranderde attitudes bij, en het tegengaan van kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen door de lokale bevolking en sleutelfiguren.


Toegang tot gezondheidszorg
2.    Jongeren kunnen hun seksuele-, reproductieve- en gezondheidsrechten claimen en hebben toegang tot gezondheidszorg. Meisjes moeten zelf kunnen beslissen of en met wie ze trouwen en hoeveel kinderen ze krijgen.


In actie komen
3.    Jongeren komen in actie tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen.


Weerbaarder maken
4.    Betere onderwijskansen en economische perspectieven voor adolescente meisjes, waardoor zij alternatieven hebben die hen weerbaarder maken tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en die ouders ervan weerhouden hun dochters te laten besnijden.


Wetten en beleid
5.    Verbetering van wetgeving en beleid om kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en tienerzwangerschappen tegen te gaan en te voorkomen

Goede resultaten in vijf landen

  • In Kenia hebben we 200 ouders in de regio Kajiado getraind en geïnformeerd over seksuele gezondheid, voortplanting en gelijke rechten.
  • In Ethiopië hebben we 46 gezondheidsmedewerkers en leraren getraind. Dit gaat over de nationale richtlijnen voor jeugdvriendelijke voorlichting over seksualiteit en seksuele gezondheid. Ook hebben we ziekenhuizen voorzien van spullen zoals anticonceptiepillen en condooms.
  • In Zambia hebben we jongens, meisjes, ouders en religieuze leiders getraind. Zij zijn nu de agents of change in het Chadiza- en Petauke-district. Ook zijn er 144 'Champions of change'-groepen opgericht. Stamhoofden vertellen bijvoorbeeld tijdens openbare bijeenkomsten, radioprogramma’s en trainingssessies dat ze tegen kindhuwelijken zijn. Het effect hiervan is op verschillende manieren te zien. Zo zijn er meisjes die zelf hun huwelijk hebben voorkomen. En een gemeenschapsleider die het huwelijk van zes minderjarige meisjes tegenhield en ze terugstuurde naar school.
  • In Malawi zijn 243 kinderen in het Machinga-district terug naar school, waarvan 152 meisjes. In het Lilongwe-district zijn dat er 197, waarvan 153 meisjes. Dit is dankzij onze seksuele voorlichting en lesmateriaal. Want tienerzwangerschappen en armoede zijn de meest voorkomende redenen dat kinderen stoppen met school.
  • In Mozambique hebben 14.129 tieners seksuele voorlichting gekregen in de Mogovolas-, Cidade de Nampula- en Rampale-district. Ook praten 78 gemeenschapsleiders over seksuele gezondheid, voortplanting, gelijke rechten voor vrouwen én het voorkomen van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Meer informatie vind je hier:

delen

Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!

Met jouw steun kunnen we meisjes beschermen tegen meisjesbesnijdenis!

doneren
Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!
Doneer nu