Kom op voor tienermeisjes in Malawi

In Malawi trouwt bijna de helft van alle meisjes voor hun achttiende verjaardag. Een op de vier meisjes stopt met school. Ze doen dit omdat ze zwanger zijn geworden. Met ons programma 'Kom op voor tienermeisjes in Malawi' willen tienerzwangerschappen en -huwelijken voorkomen. 

"Ik wil meisjes in mijn gemeenschap overtuigen om hun school af te maken."

Thokozani is een sociaal werker in Malawi. Op haar elfde moest zij een initiatieritueel doorlopen waarin zij leerde hoe zij een man moest behagen. Vandaag de dag wordt zij nog steeds geconfronteerd met de emotionele gevolgen van deze traumatische ervaring. Om te voorkomen dat andere meisjes hetzelfde meemaken, strijdt zij nu om deze schadelijke traditie te stoppen. Dankzij haar lessen leren meisjes wat hun rechten zijn en hoe zij voor zichzelf op moeten komen. 

Ik wil Thokozani helpen

"Ik leer mijn eigen keuzes maken en voor mijn rechten opkomen."

Sauda woont in Lulanga, Malawi. Kindhuwelijken en tienerzwangerschappen komen veel voor in haar dorp. Amref Flying Doctors werkt aan een betere toekomst voor meisjes zoals Sauda zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot gezonde sterke vrouwen. 

Ik wil Sauda helpen

Tienerzwangerschappen en -huwelijken komen veel voor vanwege een gebrek aan voorlichting. 20,3% van de jongens en 5,3% van de meisjes hebben al seks wanneer ze pas tien jaar oud zijn. 31% van de jonge moeders zegt dat ze niet zwanger wilde worden en 9,3% zegt dat ze liever langer had gewacht. Dit blijkt uit een onderzoek van YFHS (Evaluation Study) in 2014. 

Tienerzwangerschappen

Tienerzwangerschappen zijn lichamelijk gevaarlijk. Zwangere tienermeisjes en hun baby’s lopen een groter risico op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Dit zie je ook terug in de cijfers, want in Malawi overlijden 4.090 baby’s en 634 moeders per 100.000 geboortes. In Mangochi, een regio in Malawi, overlijden zelfs 5.454 baby’s en 700 moeders per 100.000 geboortes (aldus een onderzoek van UNICEF uit 2013).

Activiteiten en resultaten

Met ons project versterken we de positie van jongens en meisjes in Mangochi (Malawi). In dit deel van het land komen tienerzwangerschappen in verhouding het meeste voor, wel 48%.   

Lokale zorgverleners, door ons getraind, geven voorlichting om de houding te veranderen. We vinden het belangrijk dat mensen begrijpen wat de risico’s en gevolgen zijn van tienerzwangerschappen en -huwelijken, en hoe ze ze kunnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat ouders hun kinderen beschermen. 

Verder willen we de tieners zelf sterker maken. Dit doen we via tienerclubs waarmee we grote groepen jongeren in één keer bereiken. We leren ze wat hun rechten zijn en dat ze gebruik kunnen maken van gezondheidszorg. Verder leren ze over de gevolgen van tienerzwangerschappen en hoe ze “nee” kunnen zeggen tegen seks, trouwen en misbruik. Afgelopen jaar hebben binnen het project 4.545 jongeren seksuele voorlichting gekregen en 1.312 jongeren ontvingen voorbehoedsmiddelen. 

Lees hier meer over kindhuwelijken.

delen

Ja, ik geef voor tienermeisjes in Malawi!

Met jouw steun geven we meisjes in Malawi de toekomst die ze verdienen.

doneren
Ja, ik help mee met het stoppen van meisjesbesnijdenis!
Doneer nu