Schoon water in en rond de stad

In de provincie Homa Bay in Kenia gaan steeds meer mensen in de stad wonen. Ook in het gebied rondom de stad wordt het steeds drukker. Ondanks de verstedelijking moeten deze mensen veilig en gezond kunnen blijven leven. Daarom zorgen we voor veilige wc's, een goede hygiëne en schoon water.

Op dit moment leeft 15% van de mensen in Homa Bay in een sloppenwijk. Deze mensen wonen in huizen gemaakt van ijzeren platen en er is een groot tekort aan wc's en schoon water. De wc's die er zijn, worden slecht onderhouden en gedeeld door steeds meer mensen.

Schoon water voor een goede hygiëne en gezondheid

Schoon water is ontzettend belangrijk voor een goede hygiëne en goede gezondheid van de bevolking. Maar het lokale waterbedrijf worstelt met de aanvoer hiervan. Want er is niet alleen een tekort aan water, de kwaliteit van het water is slecht. Vooral in gebieden waar mensen geen wc hebben of gebruiken. Hierdoor vervuilen mensen hun eigen grond en waterbron. 

Ook als er wél wc's zijn zoals in de stad, raken de bodem en het water toch vervuild. Want de afvoer van wc's is niet gebouwd op zó’n grote bevolking. Daardoor komt de afvoer in de bodem en het water terecht en krijgen mensen ziektes zoals diarree en cholera. Dit zijn ziektes die mensen goed kunnen voorkomen. 

Wc's bouwen en een veilige afvoer

Met ons project willen we dat mensen gezond in en rond de stad kunnen leven. Hiervoor zorgen we dat mensen met een laag inkomen gebruik kunnen maken van wc's. We richten ons op de 134.000 inwoners van vier gebieden: Homa Bay, Mbita, Oyugis en Kindu Bay.

We zorgen voor meer goede wc's en een veilige afvoer hiervan. Zo blijft vies en schoon water gescheiden. Hierbij betrekken we lokale metselaars en loodgieters die met hun eigen bedrijf betaalbare toiletten en wasruimtes kunnen bouwen. Mensen kunnen met kleine leningen bij lokale banken een eigen wc laten bouwen. Lokale zorgverleners die getraind zijn door Amref geven de mensen vervolgens voorlichting over hoe ze de wc's moeten onderhouden en gebruiken. En ze geven voorlichting over hygiëne, watergebruik en veilige opslag van water in huis.

Voorlichting over hygiëne en water

Verder zorgen we ervoor dat op scholen en ziekenhuizen mensen hun handen kunnen wassen. En kinderen en leraren krijgen voorlichting over goede hygiëne en het gebruik van wc's, zodat zij dit kunnen blijven doorgeven.

Milieuvriendelijke en blijvende oplossingen

De oplossingen van het project zijn voor iedereen. Ook zijn de oplossingen milieuvriendelijk en blijvend. Want we betrekken mensen bij elke fase van het project, van het maken van de plannen tot aan de bouw en het onderhoud. We betrekken dorpshoofden, vrouwen, ouderen en politieke leiders erbij. Iedereen werkt samen en praat er met elkaar over, en blijft dat doen.

Meer informatie? Lees hier meer over het belang van schoon water en goede hygiëne

delen

Ja, ik doneer voor schoon water in Afrika!

Schoon water is het begin van een betere gezondheid

doneren
Doneer nu