Nellie Keriri van PharmAccess en Dr. Frasia Karua van Amref Flying Doctors tijdens de lancering van i-PUSH (voorheen M-Hakika).
13 mrt

Partnerschap i-PUSH gelanceerd

Onder grote belangstelling is het i-PUSH-partnerschap (voorheen M-Hakika) in Nairobi, Kenia, gelanceerd. Amref Flying Doctors en PharmAccess willen met behulp van mobiele telefoons de toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg voor 200.000 vrouwen en hun families in Kenia verbeteren - gefinancierd door het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

i-PUSH (Innovative Partnership for Universal Sustainable Health) brengt kennis, kwaliteit en financiering van de gezondheidszorg op een slimme manier bij elkaar. Hiervoor worden drie innovaties van Amref Flying Doctors en PharmAccess samengebracht.

Drie innovaties

Leap van Amref Flying Doctors vergroot de kennis en kunde van Community Health Workers* door middel van gsms. Via dit platform op hun eigen mobiel worden gezondheidswerkers getraind op onderwerpen als gezinsplanning en goede voeding voor moeder en kind – waar en wanneer ze maar willen.
M-JALI – eveneens eigendom van Amref Flying Doctors – is een mobiele applicatie die door Community Health Workers wordt gebruikt om gegevens vast te leggen die ze verzamelen tijdens hun huisbezoeken. Deze gegevens zijn van belang om bijvoorbeeld beter een uitbraak te kunnen voorspellen.
M-TIBA van PharmAccess, tot slot, is een digitaal platform voor inclusieve gezondheidszorg dat mensen in staat stelt om te sparen, geld te versturen, te ontvangen en te betalen voor medische zorg via hun mobiele telefoon. Sinds de introductie van het platform zijn al meer dan 300.000 mensen aangemeld bij M-TIBA sinds de introductie van het platform.

Dankzij i-PUSH krijgen uiteindelijk 200.000 vrouwen en hun gezinnen in Kenia de zekerheid van goede zorg via de mobiele telefoon.

* Amref Flying Doctors gelooft dat in Afrika gezondheidswerkers het gat tussen klinieken en huishoudens kunnen dichten. Want het zijn deze Community Health Workers die het vertrouwen van hun gemeenschap genieten en letterlijk de ogen en oren zijn in gebieden waar vaak weinig medische kennis of faciliteiten voorhanden zijn. Dit doen zij door het verlenen van basiszorg en door hun gemeenschap de benodigde kennis te geven om gezond te blijven, met een focus op moeder en kind. Gezondheidswerkers spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in het doorverwijzen van zwangere vrouwen doordat zij hen voorlichten over het belang van prenatale checks en vaccinaties.